Prašina, tajuplné místo a také temný ostrov uprostřed zářící Prahy. Na Prašině z neznámého důvodu nefunguje elektřina. „Lampy tu nesvítí, tramvaje nejezdí, rádio nehraje, mobil je bez signálu.“ A v téhle strašidelné čtvrti se ocitá Jirka se svými kamarády Tondou a En. Všichni tři pátrají po dávném tajemství, které by mohlo změnit svět. Při tomto dobrodružství však musejí čelit partě schopných dospělých chlapů, kteří mají stejný cíl.

Přečtěte si také: Ukončení nejkrásnější dětské knihy na Hithitu

Tak takhle bychom mohli popsat foglarovskou trilogii Prašina od českého autora Vojtěcha Matochy, která si od českých čtenářů odnáší samá kladná hodnocení. První díl vydalo nakladatelství Paseka v roce 2018. Druhý díl, s podtitulem Černý merkurit přišel o rok později. A samotné ukončení s názvem Bílá komnata se pomalu řítí na své čtenáře.

„Je parné léto a napětí na hranicích Prašiny narůstá. Podnikatel Klement Hrouda se vrací do Prahy, aby se pomstil, a po úbočí Šibeničního vrchu se prochází Krchlebani vedeni záhadným Melicharem. Co nevidět Krchlebani vyrazí vzhůru temnými uličkami a budou hledat stroj dávného vynálezce Hanuše Nápravníka. Zatímco se v oprýskaných domech a na prázdných náměstích v tichosti schyluje k poslednímu střetu, rozhodne se En vzít osud čtvrti do svých rukou. Jirka se vydává v jejích stopách. Podaří se mu odvážnou dívku najít, než bude pozdě?“

Podle dostupných informací vyšel třetí díl Prašiny 18. listopadu/novembera 2020. Je tedy pravděpodobné, že se brzy objeví ve všech větších knihkupectvích. Jestli však chcete něco extra, na eshopu nakladatelství Paseka si můžete objednat knihu i s podpisem a věnováním od autora. Stačí jen udělat objednávku do konce listopadu s prosbou o podpis v poznámce. Podepsané kopie by se měly odesílat začátkem prosince/decembra.