Americký spisovatel William Gibson se v minulosti proslavil převážně svými sci-fi kyberpunkovými romány a můžeme ho i zařadit mezi nejvlivnější autory tohoto žánru. K jeho nejznámějším dílům patří například kyberpunková trilogie Sprawl, která se skládala z knih Neuromancer, Hrabě Nula a Zběsilá jízda. Za zmínku také určitě stojí skvělá trilogie Bridge.

V roce 2014 se autor rozhodl přeskočit z kyberpunku do žánru detektivek a thrillerů. V tomto období napsal román The Peripheral, který má na Good Reads velice slušné hodnocení. Tento román můžeme ve třetí čtvrtině roku 2020 očekávat i my v Česku a na Slovensku pod názvem Médium. Kniha vyjde v češtině pod taktovkou nakladatelství Laser-books.

Tentokrát se autor vydal svým vyprávěním skoro do současné Ameriky. Dva sourozenci, Flynn a Burton žijí v kraji, kde není práce a lidé si zde vydělávají převážně vařením drog. Je nad vodou drží peníze, které Burton dostává od armády za nervové poškození, jež utrpěl během své služby. Navíc má Burton i tajnou práci, o které Flynn nic netuší. Jedné noci se však něco ošklivě pokazí. Burton se účastní testování nové hry. Jeho sestra Flynn je nakonec svědkem něčeho, co nevypadá jako hra, ale jako vražda.

Na Médium si ještě nějakou chvilku počkáme. Tento thriller by měl vyjít 1. září/septembra tohoto roku. Do té doby si alespoň můžete přečíst autorovu kyberpunkovou tvorbu. Tou se alespoň můžete navnadit i na velice očekávaný Cyberpunk 2077.