Jelikož u nás vyšly Star Wars knihy Chaos na vzestupu a Větší dobro, snad nikoho nepřekvapí, že už brzy se na pultech objeví také titul Menší zlo, finále skvělé trilogie Thrawn Ascendence. Ta se odehrává přibližně v období Klonových válek, ale zcela mimo dobře známou oblast galaxie, do níž je zasazená naprostá většina příběhů ze světa Star Wars. Autor Timothy Zahn se totiž ve všech třech knihách zaměřuje na život a machinace uvnitř Chisské ascendence a mládí velkoadmirála Thrawna.

Česká verze Menšího zla vyjde zásluhou nakladatelství Egmont už 5. září/septembra 2022, takže pokud se tak jako jistý nejmenovaný člen redakce nemůžete nabažit příběhů o Thrawnovi, nemusíte čekat už moc dlouho. Špatná zpráva jenom je, že Timothy Zahn během marketingové kampaně spojené s vydáním knihy v zahraničí ke konci minulého roku naznačil, že aktuálně nemá v plánu psaní dalších Star Wars knih, jelikož jeho mise spočívající v převedení Thrawna a jeho světa do stávajícího kánonu tímto zdárně skončila.

Mezi dobré zprávy pak můžeme zařadit nejen fakt, že jde o vážně povedený titul, alespoň pokud můžeme soudit po přečtení anglického originálu, ale i skutečnost, že vám nejspíš Menší zlo nějakou dobu vydrží. Tohle vážně není kniha na jeden večer, originál v pevné vazbě se totiž rozprostírá přes 550 stran, což z něj dělá suverénně nejdelší kanonickou Star Wars knihu pro dospělé. Delší je aktuálně pouze knižní vydání scénáře audioknihy Star Wars: The High Republic: Tempest Runner.

České vydání každopádně slibuje „jen“ 520 stran, na nichž se rozprostírá rozsáhlý příběh, jenž uzavírá všechny dějové linie celé trilogie a navíc přímo předchází událostem knihy Star Wars: Thrawn, která v zahraničí vyšla v roce 2017 (u nás o rok později). Tato kniha je pro změnu začátkem trilogie, která zahrnuje ještě knihy Thrawn: Spojenectví (2018, česky 2019) a Thrawn: Velezrada (2019, česky 2020).

A oficiální synopse nové knihy? Ta je následující, i když o skutečné podstatě celého příběhu vlastně neříká téměř nic: „Osud Chisské ascendence visí na vlásku v epickém finále trilogie Star Wars: Thrawn Ascendence. Po tisíce let byla Chisská ascendence ostrovem klidu, centrem moci a majákem integrity v okolním Chaosu. Tuto stabilitu však narušil lstivý nepřítel, který rozleptává důvěru a loajalitu. Pouta věrnosti Ascendenci ustoupila svárům mezi rodinami. Navzdory úsilí Expanzní obranné flotily je Ascendence stále blíže občanské válce.

„Válka není Chissům cizí. Své mýtické postavení v Chaosu si vydobyli válečnými konflikty a strašlivými činy, z nichž některé byly dávno pohřbeny. Až dosud. Aby zajistil budoucnost Ascendence, ponoří se Thrawn hluboko do její minulosti a odhalí temná tajemství obklopující vzestup První vládnoucí rodiny. Pravda o rodinném dědictví je však tak mocná, jak mocná je legenda, která ji podporuje. I když se ukáže, že tato legenda je lež. Je Thrawn ochoten obětovat v zájmu Ascendence vše? Včetně jediného domova, který má?“