V roce 2014 vydal vývojář Scott Cawthon point-and-click hororovou survival hru s názvem Five Nights at Freddy´s, která rázem slavila naprosto fenomenální komerční úspěch. Princip hry byl jednoduchý. Hráč se ujal role nočního hlídače v restauraci Freddy Fazebear´s Pizza, která proslula svými elektronickými zvířátky, jejichž účelem bylo bavit děti. Po nocích se z nich ale stávaly nebezpečné vražedné stroje, které mají zálusk na každého, kdo by se je odvážil hlídat. Hráč tak musí přežít „pět“ nocí, během kterých nesmí za žádnou cenu dovolit, aby se k němu vražedná zvířátka dostala. Pokud se mu to nepovede, hra ho potrestá nejen smrtí, ale i pořádnou lekačkou. V rámci úspěchu první hry vzniklo hned několik pokračování, která měla podobné mechaniky. 

Jeden z hlavních důvodů, proč hra slavila takový úspěch, spočíval i v tajemném herním příběhu, o kterém fanoušci rádi debatovali. Není proto žádným překvapením, že má vzniknout i filmová adaptace, která se pokusí hrůzu ze všech her převést i na velké plátno. Práva na zfilmovaní prvního dílu získalo v roce 2017 studio Blumhouse Productions, přičemž sám Scott Cawthon dohlíží na výrobu také. Zprvu to vypadalo, že první díl zfilmuje Chris Columbus, který se především proslavil za režii prvních dvou dílů Harryho Pottera, ale ten před dvěma týdny od projektu odstoupil. Film je momentálně zaseklý na mrtvém bodě. Je to především kvůli opravdu přísné vybíravosti Scotta Cawthona. Ten totiž už odmítl celou řadu scénářů, které podle něho nejsou dostatečně uspokojivým ztvárněním jeho slavného díla. Blumhouse Productions však chtějí hernímu vývojáři co nejvíce vyhovět, proto s celým projektem nespěchají. Producent Jason Blum proto uvedl, že s filmem Five Nights at Freddy´s se rozhodně stále počítá, ale zároveň bychom neměli čekat, že se ho dočkáme v nejbližší době. 

Upřímně se ale hernímu autorovi nemůžeme divit. Filmové adaptace videoher trpí jakousi hrozivou kletbou, kvůli které mnohé z nich stojí za prd. Je proto vcelku osvěžující vidět člověka, kterého kromě finančního zisku, jenž adaptace vyplodí, zajímá i její dobrá kvalita a zpracování. Zcela původně se plánovalo, že produkce začne na jaře letošního roku, ale k tomu očividně nedošlo. Ovšem kdy přesně bude zahájena, je zatím ve hvězdách. Vše bude především záležet na tom, zda Cawthon najde scénář, který ho opravdu zaujme.