Americký spisovatel Terry Brooks (Shanarův meč, Shannarův nejvyšší druid) se u nás nikdy moc neproslavil, i když u nás vyšlo celkem 27 knih. Je to přesně takový ten autor, který plodí jednu fantasy knihu za druhou a i když se vám jeho tvorba líbí, nikdy ve vás vzpomínka na děj moc dlouho nezůstane. Je to možná i malou originalitou děl, protože se autor nechává velice inspirovat Tolkienovou tvorbou, čímž se sám rozhodně netají. To však neznamená, že jsou jeho knihy nějak špatné, jen to nejsou nějaká stěžejní díla pro fantasy žánr.

Pokud byste chtěli zkusit nějakou jeho knihu, budete mít příležitost. Včera, 7. července/júla vyšel nový fantasy román Ztracené elfeíny (Wards of Faerie, 2012), který otevírá sérii s názvem Shannarův temný odkaz. Vydavatelem je tentokrát nakladatelství Fobos, takže se můžeme těšit na pořádné vydání v pevných deskách, které určitě udělá radost každému čtenáři.

Série Shannarův temný odkaz nás zavede do role elfky Aphenglow Elessedilové, která se připojí k druidskému řádu. Ti jsou nejen strážci magie, ale také magických předmětů. Tímto rozhodnutím si však elfka znepřátelí většinu ostatních elfů včetně své matky. Při probírání starých dokumentů najde stopu, jež by mohla vést k nalezení nejmocnějších artefaktů minulosti, dávno ztracených elfeínů. Její příbuzná Khyber Elessedilová a Ard Rhys druidského řádu, je rozhodnutá, že je najde. Začíná tedy pořádná výprava, ze které však není každý nadšený. Do toho se navíc vkládá zákeřný premiér Federace Drust Chazhul, jenž by rád dobyl Paranor, sídlo druidů, zatímco budou jeho obyvatelé pryč.

Přečtěte si také: Tolkienovy Nedokončené příběhy se dočkají nového vydání s ilustracemi

Jak asi sami vidíte, už jen v anotaci se nachází pár prvků z Tolkienovi tvorby, to však občas není na škodu, když jeho dílo definovalo samotný fantasy žánr. Pokud patříte mezi velké fanoušky klasického fantasy a nemáte zrovna co číst, určitě neuděláte chybu, pokud tvorbu Terryho Brookse zkusíte.