Jedním z nejočekávanějších filmů letošního roku je zcela bezpochyby adaptace populární hry na hrdiny Dungeons & Dragons, která ponese podtitul Honor Among Thieves. Příběh, který se bude odehrávat ve slavném a opravdu extrémně bohatém fantasy světě Forgotten Realms, bude sledovat skupinu dobrodruhů a zlodějíčků, kteří pro zlovolné Rudé čaroděje z Thay ukradli jakýsi mocný artefakt. S jeho pomocí pak chtějí vytvořit armádu nemrtvých, se kterou by pak na kontinentu Faerûnu rozpoutali hotové peklo. Skupinka protagonistů se proto rozhodne, že se tuto chybu pokusí napravit.

Tato hrdinská banda se bude každopádně skládat z barda Edgina (Chris Pine), barbarky Holgy (Michelle Rodriguez), čaroděje Simona (Justice Smith), druidky Doric (Sophia Lillis), paladina Xenka (Regé-Jean Page) a možná i zloděje Forgeho (Hugh Grant). Samozřejmě se ale nebude jednat o žádné nudné panáky bez duše, každý z nich by měl za sebou mít určitou zajímavou minulost, která bude jejich charakterům dodávat tu správnou šťávu.

K tomu by měly přispět také dva knižní prequely, které se na určité členy této bandy protagonistů zaměří. 

Už od tohoto měsíce si lze zakoupit knihy The Road to Neverwinter od Jaleigh Johnson a The Druid's Call od E.K. Johnston. Výše si tak můžete prohlédnout oficiální obaly knih. Oba dva knižní tituly by se měly každopádně odehrávat před událostmi nadcházejícího filmu.

The Road to Neverwinter se především zaměří na barda Edgina Darvise, ovšem v knize se má objevit i Holga, Simon a i Forge. Na začátku příběhu tak nacházíme Edgina patrně v nejmizernější etapě jeho života, který je jeden velký bordel. V podstatě ztratil všechno, co mu bylo drahé, zůstala mu jenom jeho loutna a hezounský vzhled. Ale to je tak nějak všechno. Po setkání s drsnou Holgou, komplexem méněcennosti trpícím Simonem a šarmantním Forgem, jenž patrně ještě nebyl takový ničema, následně vytvoří družinu, s níž zažívají nejrůznější dobrodružství.

Jednoho dne se ale rozhodnou, že připraví o zlato excentrického a krutého boháče jménem Torlinn Shrake, který týrá své služebnictvo a často pořádá přepychové večírky. Naše družina se proto rozhodne do jeho panství vplížit a ukrást vše, co jí padne pod ruku. Netuší však, že Torlinn skrývá strašlivé tajemství, které je může všechny ohrozit na životech. Příběh by nám možná také mohl odhalit, co se vlastně stalo s rodinou Edgina, na kterou odkazuje jeden z filmových trailerů. Podle názvu knihy se také vydáme do jednoho z nejslavnějších měst výše zmíněného fantasy světa, spanilého Letohradu (Neverwinter). 

The Druid's Call se zas zaměří na druidku Doric, v jejíž žilách koluje napůl lidská a napůl démonická krev. Doric se téměř celý svůj život cítila sama. Ať už byl jejím lidským rodičem kdokoliv, opustil ji ve velice nízkém věku. Léta se tak toulala světem, dokud se jí neujala komunita elfů v Letohradském hvozdě. Ale jelikož je tiefling, tedy zplozenec člověka a démona, což dokazují také její růžky a ocas, nikdy mezi ně nedokázala pořádně zapadnout. I tak ale byla vycvičena v umění druidském, kterým se rozhodne bránit hvozd před lidskými vetřelci.

Stále se jí však nedaří najít vnitřní rovnováhu, proto ji její nová rodina vyšle do Ardeepského lesa, v jehož hlubinách se skrývá Smaragdová enkláva. Jedná se o řád válečníků, který má za úkol chránit svět přírody. Doric se proto rozhodne, že se k jejich řadám připojí, v rámci čehož se začnou zlepšovat i její vlastní magické síly. Ovšem následně se ukáže, že ne všichni členové řádu jsou svatoušci, tudíž na naši polodémonickou hrdinku žádné klidné chvíle nečekají. Kdo ví, možná nám kniha také ukáže, kterak Doric ovládla schopnost přeměnit se na Owlbeara, čehož jsme už mohli být svědky v prvním traileru na film. 

Oba dva knižní tituly vyšly již 7. 2. 2023, ovšem zatím jsou bez českého překladu, tudíž pokud byste o ně měli zájem, alespoň procvičíte angličtinu. Odkaz k jejich zakoupení naleznete ve zdroji článku.

Co se samotného filmu týče, žádnou super vážnou podívanou určitě nečekejte, Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves se ponese především v odlehčenějším duchu, který bude v mnohem připomínat Monty Pythony, z nichž také bral inspiraci. I tak ale doufejme, že nás čeká jaksepatří zábavná podívaná.

O scénář a režii se postarali John Francis Daley a Jonathan M. Goldstein. Oba dva se například podíleli na tvorbě scénáře k marvelovce Spider-Man: Homecoming a krimi komedii Šéfové na zabití z roku 2011.

Oficiální premiéra je stanovená na 31. 3. 2023.