Příznivci tvorby polského herního studia CD Projekt RED, kteří mají zároveň zájem o komiksy, se zjevně mají na co těšit. Nakladatelství Crew oznámilo, že už v průběhu letošního října/októbra uvede na český trh komiksy Zaklínač: Balada o dvou vlcích a Cyberpunk 2077: Máš moje slovo, jež vznikly zásluhou dnes už tradiční spolupráce CD Projektu RED a společnosti Dark Horse Comics.

České vydání nového komiksového Zaklínače nejspíš nikoho nepřekvapí. Určitým překvapením může být snad jen fakt, že Balada o dvou vlcích u nás vyjde velmi krátce po vydání originálního anglického svazku The Witcher Volume 7: The Ballad of Two Wolves na zahraničním trhu, k němuž oficiálně došlo teprve 20. září/septembra 2023. Ale jelikož se Crew v minulosti postarala o české vydání všech šesti předchozích zaklínačských komiksových sérií, sedmá série v češtině byla nejspíš vždy jen otázkou času.

Návrat Cyberpunku ale za určité překvapení můžeme považovat. Dříve sice lidé z Crwe, kteří na český trh dosud dostali jen komiks Cyberpunk 2077: Trauma Team, prohlašovali, že o vydání dalších komiksů uvažují, ale od uvedení Trauma Teamu už přece jen uběhlo pár let. V zahraničí nicméně vyšel svazek Cyberpunk 2077: You Have My Word koncem letošního února/februára, takže na české vydání je nejvyšší čas, zvlášť když se teď může Crew krásně svézt na zájmu o expanzi Phantom Liberty a Update 2.0 pro samotný herní Cyberpunk 2077. Snad každopádně dojde také na české vydání dalšího existujícího komiksu ze světa Cyberpunku s názvem Cyberpunk 2077: Blackout. Zajímavé je, že v zahraničí vyšel soubor všech jeho částí o více než měsíce dřív než Máš moje slovo.

A o čem vlastně komiksy jsou? „Smrt kyberpunkerky rozpoutá peklo – tajemství vyplavou na povrch, rozhoří se války a krev poteče proudem. Do sítí nebezpečných kyberpunkerů, nechvalně proslulého gangu Valentinos a jisté velké korporace se zaplétá jedna mírumilovná babička, jež se živí jako servírka. Znovu se ocitá v hlubinách Night City a vrací se k životu, který opustila – jenže pomsta je začarovaný kruh a na minulost se nedá zapomenout,“ dočteme se v oficiálním popisku. A jelikož někteří z nás už četli anglický originál, tak můžeme potvrdit, že je celý tenhle příběh ze světa Cyberpunku 2077 přesně tak pošahaný, jak naznačuje popisek.

Zaklínačský komiks ve srovnání s tím zní jako vcelku klasická záležitost: „Zaklínač zahajuje nový lov v příběhu inspirovaném jednou – či snad dokonce dvěma! – klasickými pohádkami. Geralt, proslulý jakožto největší zabiják nestvůr, zavítá do Grimmwaldu. Bývalým důlním městečkem se šíří podivné zvěsti o řádícím vlkodlakovi. Je možné, že to nějak souvisí s příchodem tří zbohatlých sester? Jenže změny nepřinášejí pouze strach a hněv. Mohou také zrodit nové nepřátele – dokonce i monstra. Zatímco je Geralt zaneprázdněn řešením záhady a zabíjením nestvůr, Marigoldovi se naskytne šance nalézt inspiraci, kterou potřeboval k napsání dokonalé balady.“

I do budoucna se přitom máme minimálně v souvislosti se Zaklínačem na co těšit. Před pouhými několika dny totiž v zahraničí začala vycházet nová čtyřdílná komiksová série The Witcher: Wild Animals, kterou v relativní tichosti odhalil letos v létě server The Beat. Spolupráce Dark Horse a CD Projektu RED tentokrát dala vzniknout příběhu, v němž se Geralt ocitne na pobřeží zvláštní nové země. Zde se zaplete do konfliktu lovců, kteří ho vzali mezi sebe, a záhadného klanu, o němž se ví, že zabíjí lidi.

Pod kresbou komiksu The Witcher: Wild Animals je podepsána ukrajinská kreslířka Nataliia Rerekina, barvy má na svědomí Patricio Delpeche a písmo má na starosti Hassan Otsmane-Elhaou. Autorem scénáře je pak osvědčený Bartosz Sztybor z CD Projektu RED, který pracoval už na komiksech Blednoucí vzpomínky, Nářek čarodějnice, Balada o dvou vlcích, Big City Dreams, Where's Johnny, Máš moje slovo, Blackout a Mečová desítka.

Do zaklínačského světa přispěl také kratšími kousky Once Upon a Time in the Woods a Frog Kiss, jež jsou součástí zdarma dostupných sešitů vydaných v letech 2021 a 2023 při příležitosti akce Free Comic Book Day. A i když zatím pochopitelně české vydání v pořadí již osmého komiksového svazku Zaklínače nebylo potvrzeno, opět předpokládáme, že jde jen o otázku času. Tak snad nás časem Crew nevyvede z omylu. A snad kolegové z nakladatelství Fantom Print hodí ručník do ringu a jednou česky vydají nedávno vydaný román Cyberpunk 2077: No Coincidence.

Ani pak bychom ale neměli vše kompletní. Když pomineme Cyberpunk 2077: Blackout, The Witcher: Wild Animals a různé menší, primárně digitálně vydané komiksy, z nichž některé jsme zmínili výše v souvislosti s tvorbou Bartosze Sztybora, zbývají nám ještě komiksové adaptace původních zaklínačských povídek od Andrzeje Sapkowského. Ty má taktéž na svědomí Dark Horse.

Minulý rok vyšel titul Andrzej Sapkowski's The Witcher: A Grain of Truth, který adaptuje klasickou povídku Zrnko pravdy, a letos na podzim má následovat Andrzej Sapkowski's The Witcher: The Lesser Evil, komiksová verze neméně klasického Menšího zla. V tomto případě se momentálně ani Crew, ani nikdo jiný k uvedení české verze nemá, takže pokud vás tento projekt, na nějž mimochodem také dohlíží CD Projekt RED, zajímá, raději se připravte na nutnost shánět anglický originál.