Už jsme si zvykli, že se svět Cyberpunku v podání herního studia CD Projekt RED neomezuje jen na Cyberpunk 2077 a jeho rozšíření. Nedávno se na Netflixu objevila úspěšná anime série Cyberpunk: Edgerunners a prostřednictvím různých komiksů nenápadně obohacuje celé univerzum i společnost Dark Horse. A nyní knižní vydavatel Orbit oznámil, že příští rok dojde i na román.

Orbit ve spolupráci s CD Projektem RED odhalil knihu Cyberpunk 2077: No Coincidence, kterou má na svědomí polský autor sci-fi a scenárista Rafał Kosik. Ten je podepsán třeba pod úspěšnou young adult sérií Felix, Net i Nika a z pozice scenáristy se podílel i na vzniku už zmíněného anime Cyberpunk: Edgerunners.

No Coincidence vyjde v polovině roku 2023 ve Spojených státech a ve Velké Británii, přičemž bude vyprávět příběh nesourodé skupiny zlodějů, která zjistí, že nebezpečí ve městě Night City jsou příliš reálná. Tento gang zažije úspěch při přepadení konvoje, který převáží záhadný kontejner patřící korporaci Militech. Jediné, co mají jednotliví členové skupiny společného, je ovšem fakt, že všichni byli přinuceni k účasti na loupeži vydíráním a že netuší, kam sahá vliv jejich záhadného zaměstnavatele ani k jakému účelu slouží artefakt, který při přepadení konvoje ukradli. Všichni se tedy nakonec musí naučit, jak překonávat rozdíly a pracovat společně, jinak budou jejich tajemství odhalena dřív, než dokážou provést další riskantní loupež.

Novinku Rafała Kosika Orbit popisuje jako první román ze světa Cyberpunku 2077, takže není vyloučeno, že se v budoucnu dočkáme dalších titulů. Aktuálně má k takto pojatému výletu do Night City nejblíže povídka 2AM - She Calls, kterou dostal v PDF každý, kdo si Cyberpunk 2077 předobjednal na Steamu. Pokud jste ale povídku četli a ani za Johnnyho Silverhanda si už nedokážete vzpomenout, o čem vlastně byla, tak vás můžeme uklidnit, protože nejste sami. Doufejme tedy, že bude No Coincidence podnětnější a památnější čtivo.

Je samozřejmě otázka, zda někdy kniha vyjde také u nás. Jelikož se i čtenáři v zahraničí dočkají nového příběhu ze světa Cyberpunku až v druhé polovině příštího roku, tato otázka nás nejspíš nemusí ještě nějakou dobu trápit, nicméně věříme, že by se titulu mohl dříve či později někdo přece jen ujmout. Takový Fantom Print nám s ohledem na existenci knihy Svět hry Cyberpunk 2077 připadá jako docela vhodný kandidát.