Tento článek vznikl ve spolupráci s internetovým obchodem imago.cz

Pokud jste fanoušci gamebooků a unikátních interaktivních sérií , zcela jistě jste museli slyšet o dobrodružstvích slavného Osamělého Vlka (Lone Wolfa), za která je zodpovědný britský autor a herní designer Joe Dever. Zároveň se ale také jedná o příběhy, jejichž průběh ovlivňuje sám čtenář svými jednotlivými rozhodnutími, tudíž napínavé zážitky jsou téměř zaručené! Jednotlivé knihy nás tak zavedou do fantasy univerza jménem Magnamund, ve kterém sledujeme kroky Osamělého Vlka, posledního přeživšího z rytířů Kai, jehož ikonickou zbraní se stane zlatý meč jménem Sommerswerd. Jedná se o obzvlášť mocný magický artefakt (však také podle toho vypadá), jehož sílu však může v plné míře využít pouze skutečný bojovník Kai.

A pokud jste po mocném meči často prahli i vy, následující návod, který vytvořila autorka Eva Lassler, vám ukáže, jak vyrobit jeho působivou repliku. Tak se do toho pusťme… 

K výrobě meče budete potřebovat následující věci:

  • Chemopren
  • Prime Seal
  • Foam Clay
  • EVA pěna 0,5cm, EVA pěna 1cm a moosgummi
  • Laminátová, případně dřevěná nebo plastová tyč (0,5cm)
  • Nůžky, nožík, pravítko, tužka, papíry, guma, Dremel 4000 (případně jiná výkonná mini-aku), štětce

Některé materiály jsou prolinkované pro případnou potřebu zakoupení.

KROK 1

Nejdříve je nutné najít si na internetu nejenom detailní fotky meče, ale také jeho rozměry. Ty pak překreslete na papír v měřítku 1:1. Ovšem počítejte s tím, že správně vše zakreslit a dát dohromady všechna data může nějakou tu chvilku trvat, tudíž si raději také připravte gumu, protože možná budete některé věci měnit. 

KROK 2

V dalším kroku si vystřihněte záštitu i s rukojetí. Pro lepší představu o tom, jak velký vlastně finální produkt ve vaší ruce bude, si váš výtvor vezměte do ruky a postavte se s ním před zrcadlo. Doporučujeme tak dělat při každé změně velikosti.

KROK 3

Nyní je potřeba sáhnout po laminátovém jádru (případně vámi zvolenou výstuž), kterou následně zkraťte na vhodnou délku. Ovšem pozor! Počítejte s tím, že během práce s laminátem se jádro třepí. Silně proto doporučujeme vzít si rukavice v případě, že budete (například pilkou na železo) řezat ručně. Poté si z EVA pěny musíte vystřihnout dva dlouhé pásy v délce samotného ostří. Pak je nutné z obou stran nanést připravený Chemoprén, který je především pro EVA pěnu to vůbec nejlepší lepidlo, ovšem je zároveň nutné dodržovat správný postup. Následně nechte tak 5 – 20 minut odstát a poté slepte.

KROK 4

Během času, kdy bude lepidlo vytvrzovat, se můžete vrhnout na záštitu. Začněte tím, že ji vystřihnete z širší EVA pěny od délce 1 cm. Následně pak z moosgumi vystřihněte vnitřní tvar zdobení.

KROK 5

Nyní si připravte plastelínu Foam Clay, s jejíž pomocí vymodelujte hlavičky na záštitě, poté nechte uschnout na celých 24 hodin. Po vyschnutí se pak změní na materiál, jenž je podobný EVA pěně.

KROK 6

A je čas na broušení! Dremlem (případně něčím podobným) se pokuste nabrousit okraje tak, aby připomínaly meč, tedy aby byly tenké. Ale žádný strach, při správném slepení se budou obě strany jevit jako jediný kus, Dremel by tak neměl samotné spoje nijak poškodit. Nutno také dodat, že čím rychlejší otáčky na Dremelu nastavíte, tím lépe se vám bude brousit a povrch bude hladší. Určitě doporučujeme při práci mít nějaké ochranné brýle, případně i roušku nebo respirátor, aby se vám při broušení něco nedostalo do očí a do úst. Určitě bruste ve směru otáčení hlavice Dremelu, nikoliv proti, v takovém případě budete mít menší kontrolu.

KROK 7

Nyní je čas všechny části meče slepit dohromady. Stejně tak, jako jste brousili čepel, zahlaďte i záštitu, poté přilepte hlavičku vymodelovanou z Foam Clay. Vše pak potřete Seal Prime, pokud ho ovšem máte ve spreji, bylo by to možná ještě lepší, protože nemusíte nic míchat a snáze nanesete. Až bude po celých 24 hodinách Seal Prime suchý, následně celý meč přestříkejte autotmelem nebo primerem.

KROK 8

Téměř hotovo! Na samotnou rukojeť lze použít kůži nebo koženku. Barvit by se mělo akrylovými barvami a laky. Na miniatury především doporučujeme Army Painter. A to především díky jejich hezké zlaté barvě. A ta je obzvlášť důležitá, bavíme se tu přece o meči Sommerswerd!

Voilà! Při správném dodržování všech kroků byste měli v ruce třímat povedenou repliku slavného meče Osamělého vlka! Jelikož nějakou dobu čekáte na uschnutí, celková výroba trvá přibližně 2 – 3 dny. Ovšem nutno dodat, že s tímto postupem si můžete vyrobit i další unikátní zbraně. Pokud se vám to nepovedlo hned napoprvé, nevadí, cvičení dělá mistra! A kdo ví, možná vás to začne i bavit, přičemž v následujících týdnech se z vašeho domova začne pomalu stávat zbrojnice replik těch nejmocnějších mečů v historii žánru fantasy.

A pokud je cosplay vaším velkým koníčkem, případně s tím chcete teprve začít, nebo si chcete vytvořit měkčenou zbraň na LARP, velice užitečné materiály pro tvorbu můžete najít v nabídce eshopu imago.