Na FAMU může být Česká republika náležitě hrdá, protože už dlouhodobě si udržuje pověst jedné z nejlepších filmových škol v Evropě. A nyní se může chlubit dalším výjimečným titulem. Filmová a televizní fakulta Akademie múzických umění totiž jako první filmová škola v Evropě spustila svou vlastní VOD platformu, která nese název FAMUFilms. Služba byla spuštěna 19. 1. 2022, což je také datum, kterým si škola připomíná své 75. výročí vzniku. FAMU tak spuštění platformy okomentovala následujícím prohlášením:

,,Naším cílem je představit všem zájemcům z řad široké i odborné veřejnosti studentské filmy FAMU od počátku vzniku školy po současnost. Rádi bychom na naší školní VOD platformě zpřístupnili nejenom filmy absolventské, ale i řadu zajímavých cvičení, které chceme představovat v dramaturgických pásmech dle kateder, žánrů a témat – materiálů máme za těch sedm dekád fungování školy opravdu dostatek.“

Prohlášení taktéž doplňuje děkanka FAMU Andrea Slováková.

,,Portál FAMU Films je součástí strategie otevřenosti školy vůči kulturní obci i celé společnosti, díky němuž můžeme ukázat veřejnosti tvorbu našich talentovaných studujících a jim zároveň umožnit širší a odlišnou reflexi jejich děl.“

A kolik by vás využívání platformy vlastně stálo? Inu, žádná trojciferná čísla za měsíční platbu očekávat nemusíte. Měsíční poplatky totiž činí 80 Kč, přičemž roční zas 800 Kč. Pokud si tudíž službu pořídíte, čeká na vás neomezený streaming různých studentských filmů, které vznikaly už od roku 1947. Momentálně tak platforma nabízí více než 200 filmů, ovšem očekává se, že toto číslo by se mělo i nadále zvyšovat.

,,Filmovou nabídku budeme obměňovat každý měsíc a pravidelně budeme zveřejňovat nové filmy podle toho, jak je budeme postupně zpracovávat, digitalizovat a dohledávat. Stejně tak plánujeme vytvářet nové tematické kolekce, které se budou vázat k různým událostem z oblasti kultury i společenského dění," prohlásila Alexandra Hroncová, která je vedoucí celého projektu a dramaturgie.

Tudíž pokud vás zajímaly podoby studentských a absolventských snímků českých filmových legend jako Jan Němec, Věra Chytilová, Jan Švankmajer, Helena Třeštíková, Tomáš Vorel, Ondřej Trojan a Jan Hřebejk, tak jste rozhodně na správné adrese. Za zmínku samozřejmě také stojí svatá česká filmová trojice: Jan Svěrák, Jiří Menzel a Miloš Forman, kteří to dokonce dotáhli na Oscara. 

Platforma tak poslouží jako taková pomůcka nejen pro začínající filmaře, kteří se chtějí o umění tvorby filmu něco naučit, ale také jako určité lákadlo pro zahraniční zájemce o studium. Veškeří zájemci tak mohou mít lepší představu o tom, co je na FAMU, která je mimo jiné pátou nejstarší filmovou školou na světě, vlastně bude všechno čekat. A pokud byste chtěli platformu ještě více finančně podpořit, můžete se stát členy klubu Love FamuFilms. Celý projekt vzniká s podporou Ministerstva kultury ČR a Národního filmového archivu. Tak tomu určitě dejte šanci, protože se rozhodně jedná o projekt, se kterým se žádná jiná velká filmová škola v Evropě chlubit nemůže.