V minulém roce se čeští fanoušci amerického grimdark fantasy spisovatele Joea Abercrombie (První zákon, Hrdinové) dočkali prvního dílu nové série Věk šílenství s podtitulem Trocha zlé krve. Ohlasy na knihu byly ze všech stran velmi pozitivní a také proto si tento román u nás odnesl Zlatý fix v kategorii Nejlepší zahraniční kniha roku 2020.

Přečtěte si také: Trocha zlé krve otevírá novou grimdark fantasy sérii

I když Joe Abercrombie spadá svými příběhy do stejného subžánru jako například G. R. R. Martin, tak na rozdíl od něj píše a vydává knihy velmi často. A ani letošní rok nebude výjimkou, protože se na český knižní trh chystá epické zakončení trilogie Moře střepů s názvem Půl války.

Trilogie Moře střepů je ve světě celkem starší záležitostí. V anglicky mluvících zemích vyšel první díl s názvem Půl krále již v roce 2014. Ten druhý s podtitulem Půl světa o rok později a již zmiňované zakončení Půl války taktéž v roce 2015. U nás tato série vychází od roku 2018 vždy po jednom roce.

Hlavním protagonistou trilogie je princ Jarvi, nedobrovolný dědic rozděleného království, jenž byl zrazen vlastní rodinou a nechán napospas smrti. Po nepříjemném incidentu s jeho rodinou přísahal, že trůn, o který nestál, získá zpět. „Nejprve však musí přežít kruté zacházení, okovy a hořké vody samotného Roztříštěného moře – to vše jen s jednou zdravou rukou.“ Do krutého středověkého světa se totiž narodil jako nedochůdče, neumí držet štít ani se ohánět sekerou. Jeho největší schopností je však vybroušená mysl. „Shromáždí zvláštní společenství štvanců a zjistí, že mu mohou pomoci víc, než by dokázal kdokoli z urozených. Přesto může Jarviho cesta skončit stejně, jako začala – ve zvratech, léčkách a neštěstí...“

Na poslední román Půl války čeští fanoušci netrpělivě čekají už nějakou tu dobu. Během několika posledních dní alespoň vydavatel, kterým je nakladatelství Laser-books, potěšil fanoušky odhalením obálky, jež vypadá velmi dobře. Samotné knihy by se čtenáři následně měli dočkat již 5. února/februára 2020.

Na závěr se s vámi rozloučíme oficiální anotací třetího dílu, kterou raději zakryjeme, abychom případné nové čtenáře série ochránili před nepříjemnými spoilery:

„Otec Jarvi musí splnit svůj slib a pomstít se vrahům svého otce. Stařena Wexen se ale připravuje na válečné tažení, jaké svět ještě nezažil. Situace vypadá beznadějně, v Jarviho alianci se skrývá zrádce a osud všech závisí na rozhodnutích mladé princezny z vyplněného Throvenska. Epický závěr napínavé trilogie Moře střepů.“