Již zesnulý americký spisovatel Philip K. Dick patří bezpochyby mezi ty nejlegendárnější autory sci-fi knih. Většina lidí ho označuje jako zakladatele subžánru zvaného kyberpunk. Pravdou však je, že za první myšlenkou kyberpunku stojí autoři ze seskupení Nová vlna či Cyberpunks. I přes to všechno se Dickův román Sní androidi o elektrických ovečkách? z roku 1968, jenž se dočkal kultovní filmové adaptace Blade Runner, dá považovat za zásadní proto-kyberpunkovou knihu.

Přečtěte si také: Kyberpunková exkurze do minulosti

Dnes se však nebudeme věnovat této legendární knize, ale podíváme se na román z roku 1974 s anglickým názvem Flow My Tears, the Policemen Said. Jedná se o celkem krátký sci-fi příběh nejen s dystopickými, ale také s kyberpunkovými prvky. Celý námět se točí okolo slavného muže, který jednoho dne téměř přestane existovat.

„Jason Tavener, televizní hvězda, kterou každý den sledují miliony oddaných diváků, se probouzí v hotelovém pokoji a zjišťuje, že ho nikdo nezná. Bez dokumentů prokazujících pouhou jeho existenci se ocitá v klaustrofobickém policejním světě plném informátorů a udavačů, kde je jen otázkou času, kdy vzbudí pozornost mocných a bude zatčen.“

Tento cenami ověnčený román vyšel v Česku s názvem Kaňte, mé slzy, řekl policista pod taktovkou nakladatelství Laser-books v roce 2004. Po dlouhých sedmnácti letech se pro český trh připravuje nové vydání. Tentokrát se ho ujme nakladatelství Argo. Druhý český výtisk by měl být obsahově stejný, protože na pozici překladatele je opět uveden Viktor Janiš. Změnou k lepšímu však projde samotný cover art.

Podle informací na facebookovém profilu Fantastika v nakladatelství Argo by mělo druhé vydání románu Kaňte, mé slzy, řekl policista vyjít 25. března/marce 2021. Doporučená cena se pohybuje okolo 300 korun