Mezi nejočekávanější a nejslibněji vyhlížející filmy letošního roku patří zcela bezpochyby fantasy Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves, která se nedávno dočkala nového oficiálního traileru. Na snímek se ovšem nemusí těšit pouze třeba hráči Dračího doupěte, ale i obecně znalci světa Forgotten Realms, v němž se bude celý snímek odehrávat. A pokud jste s tímto slavným univerzem alespoň trochu obeznámeni, tak víte, že se jedná o jeden z největších a nejpropracovanějších fantasy světů všech dob.

Jedná se tak o populární kampaňové zasazení pro Dungeons & Dragons, jehož lore rozšiřovala nejenom samotná hra, ale také knižní autoři jako Ed Greenwood, R. A. Salvatore a Philip Athans. Svět Forgotten Realms se taktéž proslavil ve videoherním světě, přesněji přes RPG značky jako Baldur´s Gate, Icewind Dale a Neverwinter Nights. Lze tedy očekávat, že v nadcházejícím filmu se dočkáme mnohých sekvencí, které budou odkazovat nejenom na různá známá místa, ale možná i postavy. Čeho všeho se tedy pravděpodobně dočkáme? 

Jak už dlouho víme, primárními padouchy by se ve filmu měli stát Rudí čarodějové z Thay. Což není moc překvapivé, protože Rudí čarodějové zastávají úlohu záporáků v mnohých příbězích ze světa Forgotten Realms. Jedná se o velice mocnou vládnoucí třídu nehostinné země jménem Thay, která se nachází ve východní části kontinentu jménem Faerûn.

Rudých čarodějů je opravdu mnoho, ale tou patrně nejznámější tváří je lich jménem Szass Tam. Tento nemrtvý čaroděj je de facto pravým vládcem celé země a celé organizace, přičemž je zároveň mistrem v magickém odvětví nekromancie. Szass Tam patří mezi ty nejslavnější postavy celého univerza, která se objevila hned v několika různých knižních dílech. Dokonce si i střihl jisté cameo ve vylepšené edici datadisku Baldur´s Gate II: Throne of Bhaal. Když tudíž vyšel první trailer, mnozí fanoušci si možná pokládali otázku, zda se ve filmu skutečně objeví i zmiňovaný lich.

A i když to stále ještě nevíme na sto procent, v nejnovější upoutávce je krátká sekvence, v níž se objeví Rudý čaroděj, který Szass Tama nápadně připomíná. Jeho přítomnost by vlastně mohla dokazovat také samotná zápletka filmu. Podle traileru hodlají Rudí čarodějové vytvořit armádu nemrtvých, se kterou mají zlé úmysly. A Tam si v nekromancii vyloženě libuje. Sám vládl celé armádě nejrůznějších nemrtvých, které veleli jeho generálové z řad upírů a dalších lichů. Jeho přítomnost ve filmu je tudíž velká věc. Necháme se proto překvapit, jaké bude mít plány. Tedy samozřejmě za předpokladu, že je to skutečně on.

Nový trailer odhalil ještě jednu zajímavou věc. Zatím není úplně známo, v jaké části Faerûnu se bude film odehrávat, ale v jistý moment lze v upoutávce vidět modré prapory, na nichž je v kruhu symbol sněhové vločky. A přesně takový znak má i město Letohrad (Neverwinter), které patří mezi nejslavnější a nejpopulárnější z celého univerza. Kromě různých knih se samozřejmě objeví jak ve výše zmíněné herní sérii Neverwinter Nights, tak i v MMORPG Neverwinter.

Toto město, které je taktéž známé jako Klenot severu a město zručných rukou, je považováno za jedno z nejcivilizovanějších z celého kontinentu. Je tedy možné, že ono místo, ve kterém v traileru dojde k šarvátce mezi hlavními hrdiny a zatím nepojmenovanou Rudou čarodějkou, je právě Letohrad? Inu, určitě to možné je, protože ono město se nápadně podobá ilustracím Letohradu ve zdrojových knihách. Na druhou stranu je ale pravda, že Letohrad je od Thay vzdálený na celé tisícovky mil. Ovšem vzdálenost Rudé čaroděje od jejich plánů příliš neodrazovala. Pokud se skutečně jedná o Letohrad, pro hodně fanoušků bude rozhodně potěšující vidět toto slavné město také ve filmové podobě. 

Hlavními protagonisty se ve filmu stane družina hrdinů, která se bude skládat z barda Edgina (Chris Pine), barbarky Holgy (Michelle Rodriguez), paladina Xenka (Regé-Jean Page), čaroděje Simona (Justice Smith) a druidky Doric (Sophia Lillis). Později se k nim možná přidá i zloděj Forge (Hugh Grant), který je však zatím prezentován jako jeden z padouchů.

O scénář a režii se postarali John Francis Daley a Jonathan M. Goldstein. Oba dva se například podíleli na tvorbě scénáře k marvelovce Spider-Man: Homecoming a krimi komedii Šéfové na zabití z roku 2011.

Oficiální premiéra je stanovená na 31. 3. 2023.