Nejočekávanější sci-fi podívanou roku je zcela bezpochyby druhá část fantastické Duny, o kterou se opět postaral Denis Villeneuve. Studio Warner Bros. Discovery nám už také nadělilo pár trailerů, které vypadají naprosto senzačně, tudíž příchodu listopadu/novembra se už mnozí z nás nemohou dočkat.

Před nějakou dobou ale vyšla zpráva, která už zas tak senzační nebyla. Vyšlo totiž najevo, že kvůli pokračující stávce herců Warneři zvažují snímek (spolu ještě s pár dalšími) odložit až na příští rok. Kvůli stávce se totiž herci nemohou zapojit do propagace filmů, což by mohlo značně uškodit následným tržbám. Podobný osud hrozí ještě druhému Aquamanovi a muzikálu Purpurová barva.

U Duny je však ještě jistá naděje, že se odsouvat nebude, protože i kdyby se k tomu Warneři přiměli, stále by potřebovali také souhlas od studia Legendary, které na tvorbu druhé i první části dohlíželo také. Jistou naději však do celé této věci nedávno vnesl i Richard Gelfond, generální ředitel společnosti IMAX. 

Jelikož Duna bude další jaksepatří velkolepý snímek, je k tomu třeba řádně velkolepý zážitek. A IMAX je ideální kandidát, který ho může zprostředkovat. Druhá část Duny se totiž bude v tomto formátu promítat po dobu pěti až šesti týdnů od premiéry, čímž by měla zcela rozdrtit jakoukoliv listopadovou konkurenci. Právě proto se Gelfond domnívá, že druhá Duna nakonec nebude odsunuta na příští rok, protože Warneři by takovýto krokem spíše prodělali. Samotný marketing filmu už navíc dávno odstartoval, nemluvě také o vydaných trailerech, které zhlédly desítky milionů lidí. Takto prodloužená doba v IMAXu by zkrátka a dobře mohla skvěle prospět následným tržbám, od kterých se očekává, že překonají výsledek prvního filmu (402 milionů).

Ještě ale uvidíme, k čemu se představitelé Warnerů nakonec rozhoupou. Je rozhodně možné, že se rozhodnou nakonec odložit pouze Aquamana a Purpurovou barvu, přičemž Dunu kvůli IMAX exkluzivitě přenechají letošku. Nezbývá než doufat. 

Největším konkurentem druhé části Duny se v listopadu stane MCU snímek The Marvels, který vyjde o týden později. Ovšem očekává se, že ten Duna vyloženě roznese na kopytech. A to nejenom kvůli rozšířenému promítání v IMAXu, ale možná i kvůli stavu, v němž se momentálně filmový Marvel nachází. Jistě, máme zde sice třeba třetí Strážce Galaxie, kteří si v kinech vedli výtečně, ale jedna vlaštovka jaro nedělá.

Ještě se ovšem necháme překvapit, zda Warneři skutečně nechají pokračování příběhu z planety Arrakis stanout proti Captian Marvel a jejím spojenkyním.