Drew Karpyshyn se proslavil jako scenárista herního studia BioWare, kde pracoval na příběhu prvních dvou dílů trilogie Mass Effect, na Star Wars: Knights of the Old Republic, MMORPG Star Wars: The Old Republic, Anthem nebo na datadisku Throne of Bhaal pro Baldur's Gate 2. Také má na svědomí vlastní knižní trilogii Chaos Born nebo několik knih ze světa Mass Effectu. Řada fanoušků ho má ale spojeného především s tituly ze světa Star Wars, přesněji s trilogií o Darthu Baneovi, která vyšla i u nás. Karpyshyn je ale podepsán i pod knihou Star Wars: The Old Republic: Revan, která rozvíjela příběh protagonisty Knights of the Old Republic a která se také dočkala českého vydání, a pozapomenutým titulem Star Wars: The Old Republic: Annihilation.

Proto nepřekvapí, že když autor začal na Redditu odpovídat na dotazy fanoušků, došlo na několik dotazů spojených s jeho vidinou budoucnosti v předaleké galaxii. Řada dotazů se samozřejmě týkala Mass Effectu, Baldur's Gate a práce v BioWare, z něhož už snad po pár odchodech a návratech odešel napořád. Několikrát ale padl dotaz, jestli by se Drew Karpyshyn chtěl ke Star Wars vůbec vrátit. A odpověď byla naštěstí pokaždé pozitivní.

„Pořád doufám, že znovu otevřou časovou linii Old Republic a kontaktují mě,” prohlásil Karpyshyn v odpovědi na dotaz, co by chtěl vytvořit nebo přetvořit s ohledem na to, že všechny jeho dosavadní příběhy ze světa Star Wars jsou nyní součástí tzv. Legends kontinuity, takže nespadají do aktuálního kánonu ságy. Obdobným způsobem odpověděl na další otázky, přičemž se zpravidla vyjádřil tak, že stačí, když ho pozve společnost Disney.

Zajímavé přitom je, že Drew Karpyshyn zmiňuje zrovna společnost Disney. Sice nyní vlastní společnost Lucasfilm, která svět Star Wars spravuje, ale je to právě Lucasfilm, kdo za celou značku Star Wars reálně zodpovídá. Pak je tu také společnost Penguin Random House, pod níž spadá vydavatel Del Rey Books. Ten má zase na starosti vznik nových Star Wars knih určených pro dospělé a vydávání většiny starších kanonických i Legends titulů, včetně těch, které napsal sám Karpyshyn.

Oblíbený autor dokonce uvedl, že relativně nedávná kauza spojená s tím, že někteří autoři Star Wars knih nedostávali řádný podíl ze zisku pokračujícího prodeje, se netýká ani jeho, ani řady dalších autorů. Problém je podle něj s knížkami, které vyšly ještě předtím, než se primárním vydavatelem Star Wars titulů stal Del Rey, nicméně on o podíl z prodeje nepřichází, a to ani z prodeje v rámci aktuální kolekce Essential Legends Collection. Pokud by ho každopádně měl někdo ke Star Wars znovu přizvat, pravděpodobně by to byl někdo z Lucasfilmu nebo z Del Rey, ne od Disneyho.

Faktem ale zůstává, že by se Drew Karpyshyn zjevně návratu nebránil. A že období několika tisíc let před událostmi filmové ságy Skywalkerů, do něhož jsou hry ze série Knights of the Old Republic a The Old Republic zasazené, je v kánonu prakticky neprozkoumané. Není přitom žádným tajemstvím, že mezi autory Star Wars knih musíte být pozváni díky předchozí práci nebo jiným faktorům, takže doufejme, že jestli někdy konečně dojde na plnohodnotné představení éry The Old Republic v rámci aktuálního kánonu, v Lucasfilmu a v Del Rey na Karpyshyna nezapomenou.

Nutno také dodat, že vidina toho představení éry The Old Republic v rámci aktuálního kánonu je stále reálnější. Díky knize Star Wars: Shadow of the Sith od Adama Christophera, která vyšla v zahraničí před několika týdny, se kupříkladu v kánonu už podruhé objevilo jméno Darth Revan. Poprvé to bylo v roce 2019 v knize Star Wars: Vzestup Skywalkera - Obrazový slovník. Pro tuto chvíli se tedy zdá, že kanonický Revan zůstal sithským lordem až do své smrti, což znamená, že pokud období Knights of the Old Republic jednou dostane v kánonu řádný prostor, řada věcí bude zkrátka jinak.

Koneckonců je to jeden z důvodů, proč je nejen stále aktivní Star Wars: The Old Republic, ale i chystaný remake Star Wars: Knights of the Old Republic (na němž mimochodem Karpyshyn nijak nepracuje) součástí Legends kontinuity. Věříme ale, že pokud by někdy v Lucafilmu projevili zájem o návrat k období staré Republiky, není vhodnější autor, který by měl mít nové příběhy a všechny ty změny nebo návraty v kánonu na starosti, než Drew Karpyshyn. Timothy Zahn, James Luceno, John Jackson Miller, Paul S. Kemp... je mnoho autorů, kteří mají na svědomí Star Wars příběhy nyní patřící do Legends kontinuity a kteří nakonec něčím přispěli i do kánonu. A Karpyshyn by si určitě zasloužil se k nim dříve či později přidat.

Na úplný závěr tu máme ještě jednu kuriózní anekdotu. Drew Karpyshyn se v odpovědi na dotaz jeho fanouška rozpovídal o tom, že při psaní trilogie o Darthu Baneovi měl velkou tvůrčí svobodu. Přesto se obával, že ho jeho editoři sejmou kvůli některým brutálnějším a krvavějším kouskům, jež napsal v souvislosti s postavou Baneovy učednice Zannah. To se nestalo, místo toho ale musel přepsat scénu, v níž měla Zannah zatáhnout chlapa do postele. Nic víc Karpyshyn napsat nechtěl, jen že někoho zatáhla do postele. A právě tohle bylo redakci proti srsti. Ne krvavé rozházené končetiny Jediů, ale náznak postelové scény. Zkrátka a dobře, pouhý náznak sexu a nahoty byl mnohem větší prohřešek než krev a násilí. Kéž bychom mohli říct, že by se dnes už nic takového nestalo.