Senzační trilogie o Caesarovi (Andy Serkis) sice skončila v roce 2017, ale filmová série Planety opic bude i tak pokračovat dál. Už nějakou dobu je totiž ve výrobě volné pokračování jménem Království planety opic (Kingdom of the Planet of the Apes), které by mohlo být začátkem zbrusu nové trojce filmů. Snímek dostal oficiální datum premiéry už v půlce loňského podzimu, tehdy Disney rozhodl, že snímek zavítá do kin 24. 5. 2024.

Nyní zde ale máme stávky herců a scenáristů, u kterých to stále nevypadá, že by měly v nejbližší době skončit. A to je pro Hollywood malér jako hrom, protože herci spadající pod stávkující organizaci SAG-AFTRA nejenže nemohou nic natáčet, ale také se nemohou podílet na propagaci filmů. V rámci toho už byla například premiéra třetího Deadpoola, který měl vyjít o tři týdny dříve než Království planety opic, odložena na neurčito. Čeká tedy něco podobného i dobrodružství o udatných opičácích? 

Neradi bychom to zakřikli, ale zatím to tak nevypadá. Server The Direct uvedl, že snímek z Disneyho kalendáře premiér nezmizel, stále by se proto mělo počítat s tím, že na konci jara příštího roku zamíří do světových kin.

V rámci toho je nutné dodat, že u některých vysokorozpočtových snímků mnohdy hrozí i následné přetáčky. A to by kvůli stávce herců samozřejmě nebylo možné, nicméně výše zmíněný server uvedl, že film byl dotočen už letos v únoru, tudíž v postprodukci se nachází hezkých několik měsíců. Po takové době je tudíž možné, že film evidentně žádné přetáčky nepodstoupí.

Zatím tedy věci vypadají nadějně, ale stále je samozřejmě možné, že Disney ještě změní názor a snímek posune. K tomu by mohlo dojít za předpokladu, že obě zmíněné stávky se protáhnou na ještě několik dalších měsíců. 

Známe už také jisté detaily o tom, co nám vlastně další snímek nabídne. Příběh se bude odehrávat mnoho let po událostech filmu Válka o planetu opic (2017). Veškeré opičí komunity tak stále více a více rostou, v rámci čehož skutečně pomalu začínají přebírat nadvládu nad celými zeměmi. Ze zbytku lidí se naopak stávají divoká stvoření, jejichž zlaté časy už jsou dávno za humny.

Ovšem ne všechny opičí skupiny se budu držet Caesarova ušlechtilého odkazu. Jistý opičí vůdce se rozhodne podmaňovat si a zotročovat ostatní kmeny, aby se mu s jejich pomocí mohla dostat do rukou mocná lidská technologie. Další opičák, který byl součástí kmene, jenž byl zotročen, si to ale rozhodně nenechá líbit, přičemž se vydá na cestu za svobodou. K oné cestě se připojí také jistá mladá lidská žena, nicméně ta má své vlastní plány.

Otěže hlavního protagonisty tentokrát převezme herec Owen Teague, který ve snímku ztvární pravděpodobně onoho opičáka, jenž touží po svobodě. Onu mladou lidskou ženu by zas mohla ztvárňovat Freya Allan, představitelka Ciri ze seriálového Zaklínače, která se k filmu připojila minulý rok.

O režii filmu se postaral Wes Ball, který se rozhodl zanechat prací na filmové adaptaci komiksu Harbringer od Paramountu, aby mohl mít na tvorbu nové Planety opic více času. Filmař je známý za režii dobrodružné filmové trilogie Labyrint (Maze Runner).

Se scénářem mu pomáhal nejenom Josh Friedman, ale i Rick Jaffa, Amanda Silver a Patrick Aison.

Dále ve filmu uvidíme i hvězdy jako Dichen Lachman, William H. Macy, Kevin Durand, Peter Macon, Neil Sandilands, Sara Wiseman, Eka Darville a Lydia Peckham.