Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství byl zakázán v Saúdské Arábii, přičemž zákazu se nevyhne ani v Kuvajtu a Kataru. A to kvůli přítomnosti homosexuální postavy. Jak uvedl server THR, zdroje z oblasti Blízkého východu uvedly, že důvodem tohoto rozhodnutí je postava Ameriky Chavezové v podání Xochitl Gomez, která má homosexuální orientaci jak ve filmu, tak i v komiksech, v nichž se poprvé objevila. Homosexualita je v zemích Perského zálivu nelegální, tudíž filmy s tematikou LGBTQ, případně odkazy na ni, mají problém dostat se do kin.

Předprodej vstupenek v Saúdské Arábii, Kuvajtu a Kataru byl již zrušen, ale zdá se, že ve Spojených arabských emirátech je stále možné si je zakoupit.

Přečtěte si také: V jihokorejském akčním thrilleru Ransomed nás čeká záchranná mise na Blízkém východě

Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství nebude prvním filmem, který se s podobným zákazem potýká, protože v Saúdské Arábii byl zakázán i snímek Eternals, ve kterém Marvel představil nejenom pár stejného pohlaví, ale také prvního homosexuálního superhrdinu Phastose v podání herce Briana Tyree Henryho.

West Side Story od režiséra Stevena Spielberga byl rovněž zakázán v Saúdské Arábii, Spojených arabských emirátech, Kataru, Bahrajnu, Ománu a Kuvajtu kvůli transgender postavě Anybodys, kterou hrála nebinární herečka Iris Menas.

Nás naštěstí tyto zákazy nijak neomezují a můžeme se tedy těšit na premiéru Doctora Strange v mnohovesmíru šílenství již 5. května/mája 2022