Už několik let víme, že nadcházející snímek Avatar: The Way of Water nebude jediným pokračováním slavného sci-fi filmu, který nám James Cameron v roce 2009 nadělil. Režisér tak připravuje nejenom třetí, ale i čtvrtý a pátý díl. Ovšem v rozhovoru pro The Hollywood Reporter uvedl, že filmová série pak může pokračovat ještě dál. Tudíž klidně v podobě šestého a sedmého dílu.

Je tu však jeden přirozený problém, kterým je samozřejmě tok času. Přestože předběžné natáčení Avatara 3 je již dokončené, Cameron se domnívá, že se čtyřkou a pětkou už to tak rychle nepůjde. A pokud by na šestku a sedmičku mělo dojít, otěže tvorby by už musel předat někomu jinému. V rozhovoru tak uvedl:

,,Kdyby došlo na Avatara 6 a 7, tou dobou mi bude tak 89 let. Je očividné, že vzhledem k požadované energii nebudu moci točit filmy o Avatarech pořád. Musel bych pro to někoho vytrénovat, je mi totiž jedno, jak moc jste inteligentní režisér, něco takového byste sami nedokázali.“

Zpráva o případném šestém a sedmém díle možná může být pro některé překvapující, ale už tolik ne možnost, že Cameron všechny filmy nenatočí. Už v půlce letošního léta to režisér přiznal během rozhovoru pro Empire:

,,Mám i další projekty, které vyvíjím a na které se těším. Myslím ale, že časem – nevím, zda to bude po třetím nebo po čtvrtém díle – budu chtít nechat režisérkou židli někomu, komu budu věřit, že to převezme za mě, abych se mohl věnovat dalším věcem, o které mám zájem. Anebo možná také ne, nevím.“

Pak tu jsou samozřejmě ještě režisérovy obavy z toho, že druhý Avatar nakonec nezaznamená tak velikánský komerční úspěch, což by mohlo znamenat, že celá filmová série by skončila po třetím díle. Ale toho bychom se snad bát neměli, protože pokračování Avatara patří mezi nejočekávanější filmy posledních několika let. A rozhodně má dobré šance na to, že onu dvoumiliardovou hranici nakonec překoná. Otázkou ovšem je, zda fanoušci budou vůbec o šestý a sedmý díl stát. Ale raději ještě nepředbíhejme. 

Ať už bude budoucnost pro celou filmovou sérii jakákoliv, nyní bude Cameronovi především záležet na tom, aby jeho další velkofilm dopadl v kinech co nejlépe. Velkou výhodou je, že snímek bude uveden i čínských kinech, což je pro hollywoodskou podívanou takového stylu v dnešní době poměrně vzácná výjimka. Tak se necháme překvapit.

Avatar: The Way of Water do našich kin vstoupí přesně za dva týdny, tedy 15. 12. 2022.