Éra DCEU se chýlí ke svému konci. Po nedávno uvedeném Flashovi se ještě dočkáme druhého dílu Aquamana, přičemž následně na nás čeká zbrusu nové univerzum jménem DCU, které si vzalo pod palec duo James Gunn a Peter Safran. Je možné, že jste na to úplně zapomněli, ale jistý DC snímek k nám dorazí ještě letos během léta.

Tím bude nadcházející podívaná Blue Beetle, ve které se role latinsko-amerického superhrdiny ujme Xolo Maridueña. Snímek patřil mezi ty šťastné projekty, které unikly špalku společnosti Warner Bros. Discovery, jež se minulý rok rozhodlo zlikvidovat některé ze svých velkých projektů. Zcela původně měl být snímek exkluzivitou pro službu Max (u nás ještě stále HBO Max), ovšem následně se rozhodlo, že film nakonec zamíří do kin. Kam ale vlastně Blue Beetle zapadá? DCEU, nebo DCU? 

Inu, na rozdíl od Flashe a druhého Aqaumana bude snímek origin story, v rámci toho budou chtít tvůrci v příběhu bezpochyby pokračovat i skrze další filmy. Kdyby tudíž snímek zapadal čistě jenom do DCEU, dočkali bychom se pouze takové filmové jednohubky, která nám představí zrod superhrdiny, s jehož verzí se zároveň i navždy rozloučíme, protože následně přijde restart.

Zdá se ale, že „modrému broukovi“ nic takového nehrozí. Sám James Gunn, který se Safranem momentálně šéfuje DC Films, už v minulosti prohlásil, že zatímco jeho připravovaný film Superman: Legacy bude prvním DCU filmem, Blue Beetle bude první DCU postavou. Takže ano, zdá se, že superhrdina v podání výše zmíněného herce bude součástí zbrusu nové etapy, kterou pro pro nás Gunn a Safran připravují.

Potvrdil to i režisér filmu Angel Manuel Soto, jenž v rozhovoru pro Total Film prohlásil, že Blue Beetle bude skutečně jednou z částí onoho nového univerza, stejně tak i plánů, které s ním souvisejí. Zároveň uvedl, že snímek by měl být začátkem trilogie, ovšem zda na ni nakonec dojde, je zatím ve hvězdách. Stejně tak nevíme, jak přesně vlastně Safran a Gunn hodlají superhrdinu přenést na své hřiště, ale to nám snad odhalí následující léta.

Hodně bude také záležet na tržbách. A vzhledem k tomu, že druhý Shazam a Flash žádnými trháky rozhodně letos nebudou, pro širokou veřejnost stále dost neznámý superhrdina bude před sebou mít velice těžký úkol. 

Hlavním protagonistou se každopádně stává Jaime Reyes (Xolo Maridueña), který se pro zbytek své rodiny pokouší hledat práci. Jednoho dne se ale vrátí domů s krabičkou od burgeru, kterou mu předá jeho známá Jenny Kor (Bruna Marquezine). Obsah krabičky následně odhalí podivného modrého skaraba, který se přichytí na Jaimeho páteř. Díky tomu získá podivuhodné mimozemské brnění, jež mu propůjčuje nesmírnou rychlost a sílu.

Režisér Angel Manuel Soto je například zodpovědný za drama Charm City Kings (2020). Scénář zas zpracoval Gareth Dunnet Alcocer, který pracoval na akčňáku Přes hranici (2019).

Oficiální premiéra je stanovená na 17. 8. 2023.