Před nějakým časem jsme zde psali o kauze, nad kterou musel člověk jen vyvalit oči údivem a možná i náležitým znechucením. Muž jménem Jeffrey J. Piccolo zažaloval společnost Disney za neúmyslné zabití jeho ženy Kanokporn Tangsuan, která po večeři v restauraci v Disney Springs utrpěla smrtící alergickou reakci. A to navzdory ujištění od obsluhy, že dané jídlo žádné alergeny neobsahuje. Piccolo se posléze rozhodl vyžadovat od Disneyho náhradu škod ve výši 50 tisíc dolarů.

Společnost ale chtěla nechat žalobu zamítnout, protože Piccolo se před několika lety přihlásil k bezplatné zkušební verzi streamovací služby Disney+, v rámci čehož podepsal smlouvu, která požaduje, aby veškeré případné spory byly řešeny individuální závaznou arbitráží. Disney tak chtěl Piccolovu žalobu hodit do koše a celu věc řešit mimosoudně. O celé kauze si může více přečíst zde

Podle posledních informací to ale vypadá, že Disney nakonec ustoupil, v rámci čehož je ochotný žalobu přijmout a celou věc řešit u soudu. Vyplývá to se slov Joshe D'Amara, předsedy Disney Experiences, který prohlásil, že taková situace vyžaduje citlivý přístup k urychlení řešení pro rodinu, která prošla tak bolestivou ztrátou. Podle jeho slov se Disney vždy snažil klást lidskost nad všechny ostatní úvahy, proto se společnost vzdává svého práva na arbitráž a dovolí věc projednat u soudu.

Nutno dodat, že celá kauza vrhla na společnost opravdu hodně špatné světlo, na různých sociálních sítích tak lze najít pobouřené reakce od uživatelů, kteří za to Disneyho zavrhují do horoucích pekel. Jamie Cartwright, partner v právnické firmě Charles Russell Speechlys, se domnívá, že právě nepříznivá mediální pozornost přiměla Disneyho změnit názor. 

Je možné, že Disney se bude u soudu bránit tím, že daná restaurace Raglan Road, ve které došlo k oné nešťastné události, sice spadala pod Disney Springs, ale společnost ji přímo neprovozuje ani nevlastní. To holt ukáže čas.

Právníci Jeffreyho Piccola dále uvedli, že na tyto pokusy od korporací jako Disney, které se těmito způsoby snaží vyhnout se soudním procesům, by se mělo pohlížet skepticky. Taktéž doufají, že tyto události zvýšily povědomí o milionech lidí všech věkových kategorií a společenských vrstev, kteří trpí potravinovými alergiemi.

Onen fakt, že uživatel musí pro vytvoření bezplatného zkušebního účtu Disney+ souhlasit s podmínkami, které mu v podstatě znemožňují právo na soudní řízení ohledně jakéhokoliv typu sporu s Disneym, už dříve označili za naprosto nespravedlivé a nerozumné.