Navštívili jsme každoroční Crwecon pořádaný nakladatelstvím CREW, který se konal v pražském Cross Clubu. Vyslechli jsme si, které zajímavé tituly můžeme očekávat v blízké budoucnosti a co se chystá výhledově třeba příští rok. Pojďme si je představit a shrnout.

NAKLADATELSTVÍ CREW

Flash: Nejrychlejší muž světa

Flash se vrací do kin a startuje novou etapu svého příběhu. Zákulisní informace naznačují, že se vše ubírá správným směrem. A to i v oblasti komiksového Flashe. Nakladatelství Crew vydalo i oficiální komiks k tomuto filmu, který obsahuje tři prequelové povídky dotvářející Flashovo pozadí. V předprodeji je také Flashpoint, jako součást Legend DC vychází v polovině tohoto měsíce. Komiks už máme, takže k němu očekávejte recenzi hned po té filmové.

Diablo - Legendy o barbarovi: Bul-Kathos

Do konce měsíce června by měla vyjít úplně první grafická novela ze světa Diabla, která se bude věnovat praotci barbarů. Byl nám vyjádřen příslib o další tvorbu příběhů, jelikož se tvůrci rozhodli se více věnovat dotváření LORE tohoto světa.

SPIDER-MAN JAKO HLÍDAČ DOMÁCÍCH MAZLÍČKŮ

V edici Můj první komiks vyjde česká verze Spider-Man: Animals Assemble! V Central Parku vypukne panika a všichni superhrdinové musejí do boje. A tak se sbíhají za Spider-Manem. Ne však s prosbou o pomoc, jakou byste očekávali, ale s naléhavou žádostí ohledně hlídání jejich mazlíčků. Jedná se o humorný a hravý titul, primárně určený pro mladší čtenáře.

Cyberpunk 2077: You Have My Word

S přihlédnutím na vzrůstající zájem o příběhy ze světa videohry Cyberpunk 2077 se chystá nový čtyřdílný komiksový přírůstek. Mladá dívka se omylem střetne s mafiány z Night City, ale její babička se do toho vloží taky – vytáhne ze špajzky pořádnou zbraň a vydá se to vyřešit. Na první příběh se můžeme těšit ještě letos. Měl by vyjít do Vánoc.

UCC Dolores

Jeptiška z kláštera dovrší plnoletosti a získá netradiční dědictví – pirátskou kosmickou loď. Rozhodne se najít pilota a tak pozná mlčenlivého veterána, který touží po změně. Společně se vydají na cesty do neznáma s touto záhadnou lodí jménem Dolores. 

Blue Box

Dalším přírůstkem do světa mangy i anime je titul Blue Box. Vypráví příběh chlapce, jehož tajná láska se jednoho dne přistěhuje k nim domů. Její rodiče se totiž vydali za kariérou do Ameriky a jelikož ona se věnuje sportu na vysoké úrovni a logicky se nechce svého vydřeného postupu vzdát, zůstane u rodinných známých. A to je teprve začátek, protože dojde k zamotání nejen v oblasti romantické zápletky. Manga série má momentálně 11 dílů, přičemž Crew se chystá vydávat čtyři díly ročně.

STRANGER THINGS: THE TOMB OF YBWEN

Příběh se odehrává po třetí sezóně, kdy umře jedna z oblíbených významných postav – Bob Newby. Will najde v jeho pozůstalosti různé zajímavé věci, jednou z nich je záhadná mapa. Společně s přáteli se chopí vyšetřování. Kromě této příběhové roviny je věnován prostor i tématu vyrovnávání se se smrtí.

JUNJI ITO'S CAT DIARY: YON MU

Japonská manga o tom, co se stane, když si domů pořídíte kočku. To jako námět samo o sobě stačí – kočky mají vlastní názor a terorizují si koho chtějí. Dílo je autobiografickou výpovědí tvůrce hororových mang (např. Tomie), který si touto zkušeností prošel a rozhodl se to zpracovat, protože zjistil, že mít kočku je tak trochu horor. U nás vyjde ta rozšířenější verze s doplňujícími poznámkami a informacemi včetně přidaného drobného příběhu, který autor napsal k jedné charitativní akci. Mangu si budete moci přečíst ještě v létě.

BATMAN A SOUDCE DREDD

Co se stane, když se setkají dva zákonem posedlí psychopati, kteří mají své vlastní a odlišné názory na to, jak se vymáhá zákon? Původní titul už není k dostání, tudíž se můžeme těšit, že se tato skutečnost změní. Navíc bude v tomto novém vydání ještě jeden příběh, u nás doposud nikdy nevydaný.

KAIJU NO. 8

Na Japonsko často útočí monstra velikosti Godzilly a někdo se s nimi musí vypořádat. Příběh této mangy ovšem nevypráví o udatném bojovníkovi, ale o uklízeči zbytků mrtvých monster, jehož specializací jsou střeva. Z této pozice by se přál vypracovat mezi bojovníky, ale není to tak snadné. Jenže on má něco, co ostatní běžně nemají (a teď nemluvím o jeho zajímavém povolání). Dál už nebudu prozrazovat. Příběh má momentálně 10 dílů.

LEOVERSUM DOPLNÍ BETELGEUSE

Aldebaran, sci-fi komiks s tématem osidlováním mimozemských planet, se dočká pokračování. Tentokrát se podíváme na planetu v okolí druhé nejzářivější hvězdy souhvězdí Orionu. Leo je známý svou vášní pro mimozemskou faunu a flóru, která se opět dostane ke slovu. Možná potkáme i nějaké známé tváře.

THE WITCHER: THE BALLAD OF TWO WOLVES

Balada o dvou vlcích vypráví příběh o hledání námětu pro Marigoldovu baladu, při kterém se objeví dva záhadní vlkodlaci. Geralt tedy vyrazí do Grimmwaldu a pokusí se zjistit, jak s tím vším souvisí podivný příchod tří sester.

Dále ve stručnosti:

  • Série Loba pokračuje a zodpoví otázku: „Co se stane, když někdo sáhne Lobovi na delfína?“ Lobo vám také poradí, jak na něžné pohlaví. V nové knížce bude zahrnuto celkem 5 dílů.
  • Série Sunstone bude v létě rozšířena o BDSM komiks Mercy.
  • Oko i Akira budou mít další pokračování.
  • Dále vyjde: Šógunův popravčí (Samurai Executioner), Muzeum (Museum), V horách šílenství H.P. Lovecrafta (manga), Přiznání (Confession), Tvá dubnová lež (Your lie in April), Bohové lžou (The Gods Lies), Sword Art Online 3: Fairy Dance (light novel).

EGMONT

Kromě čarodějek W.I.T.C.H. a mnoha dětských titulů, se chystají vydat dvě mangy – Erased (Boku dake ga inai machi), což je příběh o chlapci, který umí vrátit čas před život ohrožující incident a zachránit tak někoho, a Nozaki kun (Gekkan shoujo Nozaki kun), ve které se dívka zamiluje do spolužáka, slavného a utajeného tvůrce mangy.

ZANIR

Lizard Tales je roztomilý komiks pro mladší čtenáře a přináší spíše přesah s ponaučením do života než zběsilé akce. Kniha vyšla loňského listopadu v Itálii. Vypráví příběh o tom, že jeden ještěrák Hemingway by se moc rád stal kouzelníkem a tak se rozhodne vydat za slepou učitelkou. Cestou potká bílou netopýřici, která už nějaký ten trik umí. A tak cestují dál ve dvou. Do toho se ale zaplete stará čarodějka a ještěrák se od ní dozví, že aby mohl kouzlit, chybí mu k tomu něco, takový poměrně zásadní předpoklad.

Non-Non je o dvou těžkých introvertech, chlapci a dívce, kteří se náhodou potkají v parku. Ona beznadějná romantička a spisovatelka, on intelektuál, vášnivý čtenář a šachista. Mezi nimi přeskočí jiskra, ale cesta ke společné řeči bude trnitá. Pohodový komiks z běžného života bez fantasy prvků.

Další tituly Zanir postupně představuje na svých sociálních sítích.

GATE

Nakladatelství Gate nám představilo hned několik manga titulů:

  • The Saint’s Magic Power Is Omnipotent (Seijo no Maryoku wa Bannou desu)
  • The Apothecary Diaries (Kusuriya no Hitorigoto)
  • A Man and His Cat (Ojisama to Neko)
  • Kakegurui: Compulsive Gambler (Kakegurui)
  • Can’t Stop Cursing You (Dareka o Norawazu ni Irarenai Kono Sekai de)
  • Gannibal
  • The Case Study of Vanitas (Vanitas no Karte)

ARGO

Dívčí válka

Tato historická manga velkoopera volně adaptuje motivy husitských válek v českých zemích, které v 15. století vzplanuly jako důsledek náboženských reforem. Příběh vykresluje hrůzy nekompromisních bojů z pohledu malé dívky, což přináší originální perspektivu na tuto obdobu dějin. První díl mangy Dívčí válka, která je zároveň první mangou v Argu, si již můžete zakoupit na pultech Knihy Dobrovský. Druhý a třetí díl vyjdou do konce roku.

Do konce roku ještě vychází:

  • Dějiny Sokola – komiks mapující historii tělocvičného spolku
  • Manga Kitaró (GeGeGe no Kitarō)
  • Hitler – historický, biografický komiks
  • Rváčov 2, Brodeckova zpráva, Smlouva s Bohem

COMICS CENTRUM

Série Barbara Conana se dočká dalších přírůstků. Do archivní kolekce se v červnu přidá druhý díl s podtitulem Mořští jestřábové a v září třetí díl Prokletí zlaté lebky. V červnu také vyjde Kolosální Conan – kapitán pirátů, v listopadu pak další dva díly Conana s čísly 11 a 12 (Cesta králů a Aquilonský trůn).

Kromě pokračování již vydávaných titulů si budeme moci přečíst i některé novinky:

  • To, co zabíjí děti: Kniha první – hororově laděný komiks o tom, že se v městečku ve Wisconsinu začnou ztrácet a umírat děti. Kniha bude obsahovat prvních 15 sešitů příběhu.
  • Plukovník Bizár: Parazmatek – příběh potrhlého vesmírného dobrodruha, který se vydává za něčím, co už dávno zapomněl.
  • Krátké filmy – surrealistická kolekce krátkých filmů Davea McKeana
  • Signál a šum – zpracovává představy filmového režiséra s nevyléčitelnou chorobou, které už nestihne natočit
  • Avatar: Výšiny – nerealizovaný scénář Jamese Camerona
  • Mrtvola u pohovky – příběh o mrtvole u pohovky, kterou jednoho dne najde chlapec s dívkou uprostřed pustiny a celé léto ji chodí pozorovat, jak se rozkládá.