Firma Cool Miny or Not, zkráceně CMON, je známá tvorbou deskových her dle slavných předloh, dobře zpracovanými figurkami a také opakovaným představováním svých her na crowdfundingových platformách, mezi něž patří například Kickstarter. Do rodiny jejich her se nyní po úspěšné kampani zařadí i univerzum Masters of the Universe v čele se slavným He-Manem.

Ač posledních několik kampaní bylo zvoleno na Kickstarteru jakožto nejznámějším reprezentantem tohoto způsobu propagace, tak aktuální Masters Of The Universe: The Board Game - Clash For Eternia se vydá ke konkurenční platformě Gamefound. Zde se již v minulosti objevila hra využívající vlajkovou loď tohoto vydavatelství Zombicide, tentokrát s podtitulem Dceased pohrávající si s konceptem hrdinů z univerza DC. Brzy se i chystá A Songs of Ice & Fire Tactics využívající licenci Hry o trůny.

Ač strategie využívání známých značek a veřejného financování tomuto vydavatelství dlouhodobě vychází, tak i zde je možné vysledovat únavu trhu. Jednak je stále těžší prosadit se v rozmáhající se konkurenci, jednak nárůst hráčů po covidu pomalu upadá. Firmě CMON také nepomohla nezvládnutá komunikace po kampani na Marvel Zombies ze série Zombicide, kde za poštovné byla žádána velmi vysoká částka bez předchozího upozornění, přičemž za zrušení již objednané velmi drahé položky si chtěla ponechat nějaké množství přispěných peněz.

Masters of the Universe je známá série hraček od Mattelu. Nicméně zpopularizovala ji i filmová a seriálová zpracování, přičemž nejnovější počiny mohou zhlédnout předplatitelé Netflixu. Díky tomu i tuzemští hráči mohou mít bližší vztah k jednotlivým postavám, krom zmíněného He-Mana mezi ně patří i čarodějný Orko, zlotřilý Skeletor, Evil-Lyn a mnohé další, které se dočkají deskoherního zpracování.

Z hlediska pravidel půjde o jednodušší válečnou hru s postavami, které mají zvláštní schopnosti. To je žánr, který v podstatě vyplňuje portfolio CMONu. Zde se bude jednat o typičtější zpracování válečných her, tedy akce budou využívat kostky.

Samotný hexadecimální plán bude před započetím hry doplněn o různé terénní prvky, buďto v podobě kartonu pro běžně získané kopie hry, nebo v podobě plastových miniatur pro přispěvatele kampaně.

Fanoušky by měl čekat kooperativní zážitek a herní mód jeden proti mnoha. Tedy hra za stranu zla by měla být poněkud jiná než za spolupracující dobro. Užít si boj v tomto ztvárnění Masters of the Universe bude možné od jednoho po pět hráčů.

Samotné postavy by se v podobě plastových miniatur měly objevit již v základu. Jak už je pro CMOn obvyklé, je zde spousta nejen kosmetického materiálu, ale i herního obsahu exkluzivního pro kampaň. Krom toho bude k dostání dost dodatečných rozšíření, aby pořízení celého herního obsahu nebyla levná záležitost.

Že CMON nezahálí, dokazují například deskové podoby Cyberpunku 2077 a Duny, které měly po své premiéře na Kickstarteru vyjít loni, ale fanoušci na ně v mnoha případech stále čekají. Čeští deskohráči pak mohou v průběhu roku zvážit české vydání od Blackfire. Zdali počeštění potká i Eternii, se teprve uvidí.

Prošvihnutí samotné kampaně většinou nevadí, protože CMON rád otvírá takzvané late-pladge, tedy možnost přispět i po dokončení kampaně. Nicméně i kdyby tomu na Gamefoundu takto nebylo, skrze nejrůznější aukce si mohou hráči svou sbírku často snadno obohatit.

Lze považovat vybranou částku za úspěch? To se dá určit jen velmi těžko. Před Marvel Zombies se většina kampaní pohybovala kolem čtyř až pěti milionů dolarů v příspěvcích. Nyní je CMON rád za jeden milion. Nicméně jsou zde tituly, které to s přehledem zvládly, například Bloodborne a Cthulhu Deth may Die. Oba tituly je možné si pořídit i v českém jazyce.

Poslední titul na porovnání je Masters of the Universe: The Board Game - Clash For Eternia na Kickstarteru. Ano, tento titul se již jednou vydal na cestu podpory fanoušků v roce 2022. Nově tak jde o financování dalšího dotisku.