Koncem minulého roku jsme vám přinesli samostatný článek o „staronových“ žánrových knihách a sériích, jejichž vydání připravuje na letošní rok vyhlášené nakladatelství Argo. Jednou ze zmiňovaných byla i hard fantasy série Dcera železného draka od Michaela Jurgena Swanwicka.

Přečtěte si také: Nakladatelství Argo oznámilo staronové fantasy a scifi knihy

První a pro fanoušky nejzásadnější román s již zmiňovaným názvem Dcera železného draka vyšel ve světě již v roce 1993. Kniha ve své době vzbudila mezi fanoušky fantasy obrovské pozdvižení. Swanwickův svět byl jiný, obsahoval do té doby neviděné prvky jako například technickou magii, robotické draky a industriální elfy. Z tohoto důvodu se kniha označuje jako spojení temného fantasy s drsným kyberpunkem.  

Hlavní hrdinkou příběhu je Jane, v minulosti ukradené a zaměněné dítě, jež trčí uvězněná v průmyslové Faerii ovládané elfí aristokracií. „Dětští nevolníci jsou zde zneužíváni pro výrobu mohutných ozbrojených válečných strojů – kybernetických magických draků – a Jane je mezi nimi jediný smrtelný člověk.“ Její život se změní, když ji poškozený drak Melachton vyzve ke společnému útěku. Tento na první pohled obyčejný čin otřese samými základy existence.

Román Dcera železného draka není obyčejným příběhem o dobru, zlu a silných hrdinech. Kniha nabízí temný příběh o dospívání, jenž se odehrává na pozadí odporného nihilistického světa plného neřešitelných problémů a nepříjemných střetů, kde je hlavní hrdinka pouhou kapkou v obrovském oceánu. 

Nejlepší zprávou na konec je fakt, že čekání na české vydání je u konce. Podle informací z webových stránek nakladatelství Argo by měl neobvyklý román Dcera železného draka vyjít již tento týden. Český výtisk s překladem od Roberta Tschorna bude svázaný v pevných deskách s nádherným cover artem. Vydání od Arga by mělo navíc obsahovat exkluzivní předmluvu od samotného autora, ve které je popisován vznik knižního světa.