Bylo nebylo, v době vzniku originálního Star Wars filmu z roku 1977, který později dostal podtitul Nová naděje a označení čtvrté epizody, probíhaly snahy o komiksovou adaptaci od Marvelu. Přestože se traduje, že i sám Stan Lee nad dílem George Lucase zprvu ohrnoval nos, tyto snahy nakonec přinesly své ovoce. A tak pod Marvelem vzniklo nejen komiksové zpracování filmů, ale také množství příběhů, které jejich děj rozšiřovaly. V roce 1991 se však díky sérii Dark Empire dostala ke Star Wars komiksům společnost Dark Horse Comics, z níž se následně stalo v podstatě synonymum obrázkových příběhů z předaleké galaxie.

Tento stav se změnil až v roce 2014, kdy Lucasfilm, který za Star Wars zodpovídá, koupila společnost Disney. Lidé od Disneyho a z Lucasfilmu následně dostali úžasný nápad, že by každé médium se značkou Star Wars měla spravovat jedna jediná společnost. Díky tomu se kupříkladu dostala exkluzivní licence na vývoj nových AAA Star Wars her do rukou Electronic Arts, zatímco komiksy se vrátily do rukou Marvelu, protože i Marvel vlastní Disney. Lucasfilm sice s Dark Horse tu a tam nadále spolupracoval, ale převážně na vzniku artbooků a dalších specializovaných knih. Stačí se podívat na chystanou knihu The Art of Star Wars: Visions. Od roku 2015 zkrátka žádný další Star Wars komiks od Dark Horse nevyšel.

Pokud sledujete vývoj na herním poli, nejspíš víte, že rozhodnutí nechat vývoj dalších her na jediné společnosti bylo po letech přehodnoceno, a tak je dnes může připravovat takřka kdokoliv, kdo se domluví s Lucasfilmem. Proto by nás nemělo příliš překvapovat, že k podobné změně došlo i v oblasti komiksů. Dark Horse Comics se tedy vrací ke Star Wars, přičemž s návratem začne na jaře příštího roku.

Dark Horse Comics bude nadále spolupracovat s divizí Lucasfilm Publishing a postupně má uvést na trh komiksy a grafické novely, které pokryjí každé významné období kanonické časové linie světa Star Wars. Můžeme se tedy těšit na série, antologie, jednorázová vydání a speciály z období Vrcholné Republiky nebo z éry sequelové filmové trilogie, tedy konfliktu Odboje a Prvního řádu. Zprvu se Dark Horse zaměří na Vrcholnou Republiku, kterou již přibližuje několik komiksů od Marvelu. Na přístupu Marvelu ke Star Wars se přitom zjevně nic nemění, jen budou nové komiksy vůbec poprvé vytvářet naráz obě společnosti - Marvel i Dark Horse Comics.

Zbývá otázka, jaká je šance, že nové Star Wars komiksy od Dark Horse vyjdou časem i u nás. Český Egmont sice postupně vydává řadu příběhů od Marvelu, ale když se podíváme třeba na starší svazky ze série Omnibus, které vznikly právě díky Dark Horse, najdeme na nich logo BB/art, ne Egmontu. Budeme si tedy muset počkat na to, zda se některý z distributorů dohodne s jakoukoliv stranou, která bude mít celosvětové vydání Star Wars komiksů od Dark Horse na starosti.