Vydavatelství CMON je známé především pro své epicky vypadající figurkové jako Bloodborne, Blood Rage, Cthulhu i smrt může zemřít a mnoho dalších. Je vidět, že se plastových figurek nebojí, přičemž ví, jak je mají udělat, aby vypadaly skutečně působivě. O to větším potěšením je, že bývají součástí dobrých her. Ač mohou být některá pravidla kontroverzní, případně i neoblíbená, přesto si většina her drží například na webu BoardGameGeek solidní čísla, o čemž se konec konců mohou přesvědčit i čeští hráči díky mnoha lokalizovaným hrám od tohoto vydavatelství.

Většinu projektů toto vydavatelství spouští přes Kickstarter, kde je možno ověřit jak zájem, tak i získat jisté finanční zajištění ještě před započetím běžného prodeje v obchodech. Přes jisté kontroverze, které provázely předposlední kampaň tohoto vydavatelství, konkrétně Marvel Zombie, od svého osvědčeného postupu neupouští a na svém youtubovém kanálu a na svých stránkách představilo vydavatelství nový projekt s názvem Dune - War for Arrakis, tedy Duna válka o Arrakis.

Duna je známé sci-fi univerzum pocházející z pera Franka Herberta, jež nabralo na všeobecné známosti především díky nedávnému snímku přenášejícím na filmové plátno polovinu první knihy. Film v deskoherním světě zvedl zájem o toto univerzum a dal vzniknout již několika deskovým hrám, jiné byly uvedeny do produkce. Licenci si drží vydavatelství Gale Force Nine, pod jehož vlajkou jsme se mohli dočkat rovnou dvou iterací strategické deskové hry staré nějakých čtyřicet let. Druhou, respektive třetí, nejvýznamnější hrou, je deckbuildingová Duna Impérium od vydavatelství Dire Wolf.

Dokonce se chystají i videoherní adaptace, konkrétně DuneSpice Wars. Jde tedy o velké, známé a především lákavé univerzum.

Nové oznámení od vydavatelství CMON tak bylo pro mnoho lidí překvapením.

Co se hratelnosti týká, tak v hodinovém představujícím streamu nepadly žádné detaily. Dokonce jsme se ani nedozvěděli, pro kolik hráčů má hra být, ač tento dotaz padl. Dozvěděli jsme se pouze, že zde mají být dvě frakce. Ovšem bližší informace jsme se nedozvěděli. Proto tak nevíme, bude-li hra kooperativní, semi-kooperativní, kompetitivní, případně něco jiného. Autoři vzpomenuli Válku o Prsten, protože by si hry měly být podobné, navíc obě deskové hry mají společné tvůrce.

Válka o Prsten je hra původně z roku 2004, později druhá edice z roku 2012, jejíž dotisk se brzy chystá i v českém jazyce. Žádanost i po tolika letech naznačuje vysoké kvality hry. Jde o válečnou hru pro dva až čtyři hráče, kdy jedna strana hraje za Svobodné národy, druhá válčí za Armádu temnot. Dobytím určitých významných měst může hra skončit. Druhou možností je, že malá skupinka donese Prsten do Mordoru. V jedné hře tak došlo ke spojení válečného tažení i putování s Prstenem.

Hra je tahová a řízena akčními kostkami určujícími to, co mohou hráči dělat.

I u Duny byly zmíněny jakési akční kostky. A stejně jako ve Válce o Prsten lze očekávat, že více hráčů si rozdělí příslušné frakce na nějaké dílčí celky, například velkorod Atreidů a Fremeni proti Harkonnenům a Sardaukarům. Tedy by se zde mohly objevit dva znepřátelené velkorody univerza Duny, z nichž jeden by byl podpořen domorodým obyvatelstvem pouštní planety a druhý elitním vojenským oddílem Imperátorových nejlepších vojáků.

V jednom záběru youtubového představení hry bylo řečeno, že za jedním z autorů hry leží i mapa hry. Jednalo se o severní polokouli Arrakisu, více informací nebylo možné vyvodit.

Celé představení se tak neslo především v pění ód o tom, jak jsou tvůrci rádi, že se mohli pustit právě do tvorby této konkrétní hry. Došlo také k představování figurek, které vypadají opravdu pěkně, ale hru přece jen nedělají.

Bylo možné tak spatřit Paula Atreida, levitujícího Barona Harkonnena, Rabbana Bestii a také písečného červa.

Jak bývá dobrým zvykem, součástí kickstarterových kampaní bývají i kompletní pravidla, do té doby však nebude snadné zjistit víc informací o tom, co lze od hry očekávat.

Posledním představeným projektem, který zamířil na Kickstarter, byl projekt spojený se známým univerzem Cyberpunk 2077, jenž je známý díky videohernímu vydavatelství CD Project Red. I tato kampaň uspěla, ač se kontroverze na výsledném množství vybraných peněz pozorovatelně podepsala.

Problém, který si CMON způsobil během Marvel Zombies kampaně, bylo nečekaně vysoké poštovné s nemožností plnohodnotného odstoupení od kampaně. Přispěvatelé se mohli vzdát části svých přispěných peněz a nemít nic, nebo doplatit plnou požadovanou částku, která u již tak značně drahé hry vyhnala cenu do enormních výšin. Od té doby se vydavatelství hájí, že všechny informace jsou již v kampani zmíněny a přispěvatele žádné překvapení nečeká, ale pachuť stále zůstává.

Pro více informací o této deskoherní variaci Duny je tak třeba ještě nějakou chvíli vydržet.