Pokud někdo vybírá peníze na Kickstarteru na svůj projekt a je vlastně jedno na jaký, očekáváte, že se nejedná o nikoho nijak známého. O někoho, kdo s něčím takovým třeba začíná a nemá ani jméno, ani finance. To se samozřejmě týká i vydávání knih a komiksů, nicméně to není úplně pravda. Čas od času se objeví kampaň, kterou mají na svědomí i legendy například komiksové tvorby.

Přesně taková kampaň se na Kickstarteru nedávno objevila. Tři vyhlášení komiksoví tvůrci Jeff Lemire (Černá palice, Rváč), Matt Kindt (BANG!, Mind MGMT) a David Rubín (Ether, Beowulf) chtějí vybrat peníze na vydání jejich nové grafické novely s názvem Cosmic Detectvice. Má se jednat o epické noirové scifi dílo, které řeší zásadní otázku: Když je bůh zavražděn, kdo tento čin vyšetří?

Příběhová linka se tedy věnuje vraždě samotného boha, který byl zavražděn v odporném špinavém městě, plném všemožných zločinců. Vraždu bude vyšetřovat Detektiv, normální chlapík, který má manželku, děti a přes den si vydělává jako soukromé očko. Jenže tento chlapík také roky pracoval pro undergroundovou organizaci plnou tajemných členů, jenž se zavázala ke spojenectví s kosmickými silami, které jsou vysoko nad rámec naší představivosti. Vražda boha může zničit strukturu naší reality. V cestě této destrukci stojí jen Detektiv sám. Tajemství oné vraždy je možná horší, než destrukce, která hrozí našemu světu. Vydrží jeho mysl oné tajemství? Dokáže zabránit zkáze?

Jelikož se jedná o velmi známé tvůrce, během jednoho dne vybrali 63 500 $ z 35 000 $ cíle a to do konce kampaně zbývá dalších 29 dní. Jsme velice zvědaví, jak tato kampaň ve finále dopadne. Úspěchu se ani nedivíme, protože námět je opravdu skvělý.

Na závěr pro vás máme jedno upozornění. Pokud vás Cosmic Detective opravdu zaujal a máte o něj zájem, na Kickstarteru můžete získat speciální edici pouze pro tuto platformu, kterou již nikdy a nikde nezakoupíte. Je však možné, že nějaké chudší vydání časem vyjde i mimo tuto kampaň, třeba i v češtině pod taktovkou Comics Centra. Speciální edici v krásných velkých tvrdých deskách tedy získáte jen, když na projekt přispějete. Vaše kopie může být za vcelku přijatelných 40 $. Doprava je nastavená po celém světě. Pokud ale nejste sběratelský typ a stačí vám digitální verze, tu získáte za 10 $.

Na Cosmic Detective si ale nějaký čas počkáme. Odesílání cen z kampaně je totiž nastaveno na květen/máj roku 2021. A to je jen předběžné datum. Je možné, že se vydání oddálí. Další informace přinese čas. Na dobré věci si rádi počkáme.