Carl Rinsch je režisér, který světu nadělil jeden celovečerní snímek. A to samurajskou fantasy 47 róninů (2013), ve které se v hlavní roli ukázal Keanu Reeves. Žádný velký úspěch ale snímek neslavil. Nejenže se dočkal od kritiků především negativních reakcí, ale i jeho box office stál za starou belu. Snímek měl rozpočet kolem 200 milionů dolarů, celosvětově se mu ale podařilo utržit jen 151,8 mega.

Po tomto fiasku se Rinsch vrátil zpátky k produkci reklam, nicméně následně se mu zrodil v hlavě námět na sci-fi seriál o umělých lidech s názvem Organic Intelligent. Se svou ženou Gabrielou Rosés tak navázal spolupráci s nezávislou společností 30West, díky níž pak natočil šest krátkometrážních epizod. Uprostřed tvorby jim sice došly peníze, ale díky finanční pomoci od Keanu Reevese, jenž byl k projektu upsaný jako koproducent, se jim ho podařilo dokončit. Rinsch chtěl ale z projektu plnohodnotný seriál.

A jelikož ve druhé polovině desátých let začala nová velká éra streamovacích platforem, o jeho projekt projevil zájem jak Amazon, tak i Netflix. Seriál se nakonec dostal do rukou Netflixu, který ho měl financovat, v rámci toho pak byl přejmenován na Conquest. To ještě ale streamovací gigant nevěděl, že toho bude trpce litovat. 

Ještě před výrobou seriálu totiž Carl Rinsch neměl úplně dobrou pověst. Podle všeho byl třeba během postprodukce 47 róninů vyhozen ze střižny poté, co se pustil do dlouhé a drsné hádky s producenty. Netflix tak Rinschovi slíbil, že bude mít kompletní tvůrčí kontrolu a dohled nad konečným sestřihem. Doufal tak, že tím zabrání dalším hádkám s producenty.

Filmový odbor v Brazílii si ale stěžoval na Rinschovo chování při natáčení, údajně na štáb nepřiměřeně křičel a špatně s ním zacházel. Začal také hodně užívat amfetamin, který však při nadměrném užívání může způsobit mánii, delirium a psychózu. Rinsch pak podle všeho obvinil svou manželku z plánování jeho vraždy, údajně po ní i občas házel věci. Taktéž jí údajně psal textové zprávy o tom, že má moc předpovídat údery blesků a sopečné erupce. Dokonce zasílal představitelům Netflixu podivné emaily, ve kterých prohlašoval, že zná způsob, jak zmapovat ,,signál koronaviru vycházející ze země“.

Situace se zhoršila do takové míry, že Rinschův bratr, jeho žena a štáb připravovaného seriálu na něj naléhali, aby šel na rehabilitaci. Z toho všeho ale začal vyvstávat ještě jeden problém. A to pořádný. 

Celému projektu začaly docházet peníze. Rinsch proto požádal Netflix, aby mu poslal dalších několik milionů, i přestože nedodržel termíny výroby pro první fázi. Streamovací služba proto filmařovi poslala 11 milionů, čímž se rozpočet vyšplhal na 55 mega. A zde začíná ten hlavní malér. Rinsch dodatečné finance od Netflixu nalil do hazardu na akciovém trhu, přičemž během týdnů ztratil kolem skoro 6 milionů dolarů. Rinsch se následně obrátil na krypto trh.

Zde už měl o něco větší štěstí. Nákup dogecoinu proměnil Rinschovu sázku 4 miliony dolarů na téměř 27 milionů. Asi 8,7 mega pak utratil za luxusní auta a značkové zboží. Netflix ale od něho stále ještě nedostal ani jednu dokončenou epizodu. A jeho představitelům začínalo být jasné, že seriál pravděpodobně nikdy nespatří světlo světa. 

Streamovací služba se proto následně rozhodla produkci seriálu zaříznout. Rinsch a Netflix v současné době procházejí důvěrným arbitrážním řízením. Podle režiséra mu Netflix dluží nejméně 14 milionů dolarů jako náhradu škody za porušení jejich smlouvy. Letos na svém Instagramu také uvedl, že je naprosto v pořádku a o rozum rozhodně nepřišel.

Vzhledem k tomu, že se stále jedná o probíhající vyšetřování, další podrobnosti mohou být zveřejněny v následujících týdnech Ať už ono řízení dopadne jakkoliv, seriál tak se vší pravděpodobností zůstane zaseklý ve vývojovém pekle. A patrně se z něho už nedostane.