Ve čtvrtek 18. března/marce 2021 v ranních hodinách se čeští komiksoví fanoušci dočkali zajímavého odhalení. Nakladatelství Comics Centrum vydalo přibližně pětiminutové video, ve kterém šéfredaktor Václav Dort odhalil překvapení pro první pololetí roku 2021.

Přečtěte si také: Předposlední Pochmurný kraj přinese Emin souboj s její úhlavní nepřítelkyní

Tím překvapením je hardcore špionážní sci-fi komiks s názvem Podivné nebe nad východním Berlínem. Jak již název napovídá, příběh nás zavede do východního Berlína, přesněji do roku 1973. Evropu rozděluje železná opona, vojska USA se stahují ze zničeného Vietnamu a NDR je zemí s nejrozsáhlejší špionážní sítí na celém světě.

V této nelehké době spadne poblíž východního Berlína zářivý a tajemný mimozemský objekt, jehož obsah padne do rukou sovětům. Američané, kteří se o této události dozvědí, vysílají do východního Berlína svého tajného agenta, aby situaci prověřil. Tím špionem je pan Herring, který je za železnou oponou nasazen jako dvojitý agent ve Stasi. Po svých dlouholetých zkušenostech přestává svému poslání věřit. Jeho nová mise ho však staví proti nepřátelské síle natolik mocné, že by mohla způsobit konec celého lidstva. Čím víc informací zjistí, tím více začne pochybovat o tom, že tuto sílu dokáže někdo zvládnout, či zadržet.

Komiks Podivné nebe nad východním Berlínem (Strange Skies Over East Berlin) vznikl v roce 2019 jakožto velmi zajímavá čtyřdílná minisérie. Scénář má na starosti americký scénárista a televizní producent Jeff Loveness, jenž pracoval na komiksových sériích Groot, Nova či Spider-Man anebo na televizním seriálu Rick a Morty. Nádhernou kresbu minisérie vytvořil argentinský umělec Lisandro Estherran, kreslíř série Redneck. Realizační tým ještě doplňují kolorista Patricio Delpeche a letterer Steve Wands.

Jak šéfredaktor Václav Dort ve videu uvádí, tato komiksová série je velmi zajímavá svým neobvyklým zasazením a atmosférou. Pro mnohé starší české čtenáře by se mohlo jednat o takovou vědeckofantastickou vzpomínku na tuto složitou dobu, ve které se narodili, či vyrůstali.

Jak je již u Comics Centra zvykem, první překvapení pro daný rok vychází vždycky v dubnu a u tohoto nového komiksu nebude datum vydání výjimkou. Svazek minisérie Podivné nebe nad východním Berlínem by se měl v prodeji objevit koncem dubna/apríla letošního roku