Už mnohokrát se potvrdilo, že práce spisovatele Timothyho Zahna v galaxii Star Wars u nás letí. Nebo že tomu alespoň nakladatelství Egmont věří. Jak jinak si ale vysvětlit, že se v poslední době dočkala opětovného českého vydání původní Thrawnova trilogie, čítající tituly Dědic impéria, Temná síla na vzestupu a Poslední povel, i o něco novější dualogie Ruka Thrawnova, která sestává z knih Přízrak minulosti a Vize budoucnosti? Pokud jste každopádně doufali, že Egmont své snahy dotáhne do konce, máme pro vás dobrou zprávu.

7. listopadu/novembra 2022 u nás znovu vyjdou knihy Star Wars: Mezigalaktická výprava, po jejímž dotisku mnozí fanoušci volali dost dlouho, a Star Wars: Pouť pozůstalého. A to ve stejném formátu, v jakém se na trhu znovu objevily výše uvedené tituly od Timothyho Zahna.

I tyto dvě knihy mají každopádně souvislost s příběhem velkoadmirála Thrawna. Všechny tituly, které jsme dosud v této novince zmínili, aktuálně spadají do Legends kontinuity, takže nejsou součástí stávajícího kánonu ságy Star Wars, právě z Mezigalaktické výpravy, v originále vydané v roce 2006, a Pouti pozůstalého z roku 2004 ale Timothy Zahn nejvíc čerpal, když psal nejnovější trilogii, která přibližuje minulost a dějové pozadí kanonického Thrawna. Konkrétně jde o knihy Thrawn Ascendence: Chaos na vzestupu (2020, česky 2021), Větší dobro (2021, česky 2022) a Menší zlo (taktéž 2021 a česky 2022).

Pokud jste tedy tuto trilogii už četli a až nyní se pustíte do Mezigalaktické výpravy a Pouti pozůstalého, nejspíš vám budou některé věci připadat povědomé. A pokud naopak absolvujete nejdřív Legends klasiky a teprve poté přijdete do styku s knižním Thrawnem v rámci kánonu, budete mít nejspíš hned jasno, odkud se řada nyní kanonických prvků spojených s kulturou a historií Chissů vlastně vzala.

Na závěr tu máme ještě základní popis obou knih, který pochází přímo od distributora:

STAR WARS - POUŤ POZŮSTALÉHO

Z Nirauanu, planety, na níž se kdysi usadil imperiální admirál Thrawn, a ze které se Lukovi a Maře podařilo uprchnout jen o vlásek, přichází šokující zpráva – po padesáti letech byly na okraji galaxie nalezeny zbytky Mezigalaktické výpravy, průkopnické expedice rytířů Jedi, kterou Thrawn zákeřně zničil.

Na zvláštní výpravu k jejím pozůstatkům se spolu se Skywalkerovými vydává též důstojník post-palpatinovského Impéria doprovázený oddílem stormtrooperů, skupina diplomatů mírumilovného cizího národa, který uctívá padlé rytíře Jedi coby zachránce před krvežíznivými zotročovateli, a velvyslanec Nové republiky, který má své vlastní tajné záměry. Výpravu brzy začnou sužovat záhadné události, vyvolávající celou řadu podezření a pochybností. Největší nebezpečí však skrývají trosky samotné Mezigalaktické výpravy. Když starobylý vrak vydá svá tajemství, Luke a Mara zjistí, že v sázce je nejen jejich vlastní existence, ale i vše, zač bojují...

STAR WARS - MEZIGALAKTICKÁ VÝPRAVA

Několik let před vypuknutím klonových válek chystá legendární mistr Jedi Jorus C'baoth expedici, jejímž cílem je pátrat po inteligentním životě za hranicemi známé galaxie. Velkolepého projektu, který se do dějin Republiky zapíše jako Mezigalaktická výprava, se zúčastní šest mistrů Jedi, dvanáct rytířů Jedi a padesát tisíc mužů, žen a dětí.

Plán expedice se od první chvíle potýká s mnoha potížemi a nepřízní byrokratů, ale nakonec přece jen získá potřebnou politickou podporu a Mezigalaktická výprava se může vydat na cestu. Nikdo netuší, že ji tajně podporuje sithský lord Darth Sidious, který však má pro její realizaci vlastní důvody. Největší nebezpečí na výpravu čeká v Neznámých oblastech. Ani rytíř Jedi Obi-Wan Kenobi se svým mladým učedníkem Anakinem Skywalkerem nedokážou odvrátit hrozící katastrofu. Začíná nemilosrdný boj o přežití, v němž proti Mezigalaktické výpravě stojí tajemný chisský vojevůdce Thrawn.