Ke konci letošního jara jsme se dočkali prvního traileru na zajímavě vyhlížející romantickou sci-fi jménem Chudáčci (Poor Things), o kterou se postaral řecký režisér Yorgos Lanthimos. A znalce jeho filmografie možná nepřekvapí, že se upoutávka nesla v poněkud bizarním stylu. Následný druhý trailer každopádně lákal na velice podmanivou vizuální podívanou, kterou navíc doplňovalo sympatické herecké obsazení s Emmou Stone v čele. Snímku jsme se měli dočkat krátce po začátku podzimu, ale to už bohužel neplatí.

Kvůli momentální stávce herců a scenáristů byl totiž snímek odložen. Původně měl v kinech premiérovat 8. 9. 2023, nakonec ale snímek dorazí přesně s tříměsíčním zpožděním, tedy až 8. 12. 2023. Film byl už samozřejmě dávno dotočený, ale je třeba, aby se na jeho propagaci podíleli i herci. A to kvůli běžící stávce momentálně není možné. 

Je ale také otázkou, jak dlouhou bude vlastně stávka trvat, protože pokud se až příliš protáhne, což je bohužel vcelku možné, snímku by tak hrozil další odklad až na rok 2024. Ale holt ještě uvidíme, jak se věci vyvinou.

Příběh filmu se každopádně zaměří na mladou ženu jménem Bella Baxter (Emma Stone), kterou geniální vědec a doktor Godwin (Willem Dafoe) přivede zpět k životu. Bella však procitne s mozkem malého dítěte. A podle toho se také tak chová. Obživlá a krapet ztřeštěná Bella však zatouží poznat svět kolem sebe a prožít co nejvíce zážitků.

Během toho se setká s uhlazeným a zhýralým právníkem Duncanem Wedderburnem (Mark Ruffalo), se kterým se vydá na úžasné dobrodružství napříč kontinenty. To vše ji následně také přinutí bojovat o svobodu a rovnoprávnost žen všude po světě. Snímek bude vycházet ze stejnojmenné knižní předlohy z roku 1992, kterou sepsal britský autor Alasdair Gray.

Yorgos Lanthimos se je například známý díky snímku Favoritka (2018), za který byl nominován na Oscara. Taktéž je zodpovědný za filmy jako Špičák (2009), Humr (2015) a Zabití posvátného jelena (2017). Scénář k Poor Things zpracoval Tony McNamara, který je tvůrcem a showrunnerem seriálu Veliká (2020).

Dále se ve filmu objeví herci jako Margaret Qualley, Christopher Abbott, Jerrod Carmichael, Kathryn Hunter, Ramy Youssef, Damien Bonnard a Jeremy Wheeler.