Český autor Vilém Koubek by se dal zařadit do klasické české školy akční fantastiky, která vyniká převážně drsnou a nesmlouvavou akcí, násilím a silnými slovy. Do světa literatury pronikl v roce 2014, kdy společně s umělkyní Janou Kiliánovou (Hustej nářez – komiksová adaptace) vytvořil velmi dobře hodnocený cynický komiks Korektor. V roce 2018 a 2019 vydal společně s nakladatelstvím HOST splatterpunkový román Čepel entropie a postapokalyptický western Organická oprátka. Jeho posledním známým dílem je příspěvek do antologie Ve stínu magie, kde se objevily povídky například od Františka Kotlety (Bratrstvo krve), Romana Bureše (Říše) či Kristýny Sněgoňové (Město v oblacích).

Přečtěte si také: Druhý díl komiksu Hustej nářez byl odložen na neurčito

Po dlouhých dvou letech se Vilém Koubek vrací zpět na českou literární půdu, avšak z české fantastiky se přesouvá do úplně jiných vod. Jeho nový krimi noir román Posmrtná predace zavede čtenáře do deštivé blízké budoucnosti, kde se bude muset soukromý vyšetřovatel popasovat nejen s nebezpečným případem, ale také se závislostí na alkoholu.

„V životě každého soukromého vyšetřovatele přijde práce, po které už nic není jako dřív. Před Vincentem Krhavým se jedna taková objeví na dně věčně prázdné láhve, a když se jí nezbaví ani odhozením do popelníku plného vajglů, nakonec ji vezme.

Žízeň totiž umí být extrémně zlá i v pokročilém jednadvacátém století a dluhy dostanou člověka spíš do hrobu než do hospody. S kocovinou bušící na spánky a duší plnou démonů pak nasedne na vlak do izolované oblasti zvané Odpočinek.

Šílenství a útrapy, které jej tam čekají, si však nedovede ani představit. A mrtvá těla na sebe nenechají dlouho čekat. O slovo se přihlásí také tamní podsvětí a realita se změní v mokvavou ránu, kterou nevyléčí ani nebetyčný cynismus nebo štědrá zálivka savem.“

Nový román Posmrtná predace od Viléma Koubka vydalo nakladatelství HOST v pondělí 8. března/marce 2021. K dostání by měl být nejen na eshopu nakladatelství, ale ve všech větších knihkupectvích za cenu okolo 300 korun.