Chce-li nějaký projekt pozornost skrze crowdfundingovou kampaň, tak většinou žádá peníze, aby se vůbec mohl uskutečnit. Ve společnosti UFOhry již mají svůj produkt vytvořený a dokonce jej prodávají. To, čeho chtějí dosáhnout, je dostat jejich hru do kamenných obchodů a přiblížit ji tak lidem.

Čím hra Maiak zaujme na první pohled je provedení. Celá hra i s krabičkou je vytvořena ze dřeva a prodává se v několika verzích, včetně kompaktního provedení do kapsy. Stačí vše z obalu vysypat, sestavit herní plán z barevných kostiček a hned je možné hrát.

Jedná se o abstraktní hru pro kohokoli, koho baví šachy, dáma, případně piškvorky, alespoň dle slov tvůrců. A navzdory jednoduchým pravidlům poskytuje zajímavé možnosti a strategickou náročnost vměstnanou do asi patnáctiminutové partie.

Oba hráči mají pět kamenů a ve svém tahu se mohou pohnout pouze dopředu, ať již přímo, nebo šikmo. Nepřátelský kámen je možno zajmout pouze pokud byl proveden šikmý posun vpřed. Jako druhou součást tahu prohodí hráč dvě sousedící políčka herního plánu. Opět mohou sousedit i diagonálně.

Barevná pole plánu mají funkci, která dělá hru zajímavou. Pokud hráč vstoupí na pole stejné barvy, ze které přišel, nebo na modré pole, nic se neděje. V případě jiných barev musí za vstup zaplatit některými svými kameny. Platební náročnost je jeden kámen za zelené pole, dva za žluté a červené stojí rovnou tři kameny.

Vyhrává hráč, který se jako první dostane na druhou stranu herní desky. V případě, že některý z hráčů není schopen udělat tah, tak prohrává, což je pro soupeře alternativní cesta k vítězství.

Těmito jednoduchými pravidly dokáže hra být dobrou a příjemnou výzvou pro krátké hraní na cesty, do parku, případně jen tak na odpočinek.

Bohužel s sebou pravidla nesou jednu drobnou nevýhodu. I dle slov autora hry je začínající hráč v určité výhodě, proto doporučuje hrát sudý počet partií. Tak každý z hráčů získá vyrovnané šance.

Společnost UFOhry, jež stojí za tímto počinem, vznikla jako sdružení přátel, kteří chtěli vydávat hry podle sebe. Hry tohoto českého vydavatelství si zachovávají celodřevěné zpracování.

Tvůrci se rozhodli pro svou kampaň zvolit českou platformu Hithit, přičemž nabízejí poměrně zajímavé odměny. Třeba dárkový poukaz na nákup v jejich obchodu v hodnotě 500 korun za pouhých 350 korun. Většina kampaně se vede v podobném duchu, tedy možnost získat jejich produkty za výhodnější cenu.

Prostřednictvím kampaně je možné získat i jiné produkty, konkrétně hry Výstřel a Hockey Game, dvě různé variace na lední hokej, a také R3TRO UFOKARTY, prvotinu UFOher.

Pokud tedy někoho zaujala některá z her, podpora skrze kampaň na Hithitu je momentálně tou nejlevnější možností.