Během letošního léta uběhne přesně dvě stě let od narození Gregora Mendela, moravského přírodovědce, který založil biologickou vědu zvanou genetika. A právě k jeho poctě připravuje nakladatelství Epocha novou tematickou antologii s povídkami od těch nejlepších autorů české fantastiky.

Antologie s názvem Zákon genu bude obsahovat rovnou několik povídek s tematikou genetiky. Budoucí čtenáři se mohou těšit na cestování vesmírem, na setkání s mimozemskými rasami nebo také na cestování časem. Kniha však nemá za úkol fanoušky jen pobavit, ale také je přimět dumat nad budoucností. Genetika je totiž stále vcelku mladou vědou, ve které na lidstvo čeká spousta nových fascinujících objevů.

Jak již bylo zmiňováno, na antologii se podílejí ty nejznámější autoři české fantastiky. Nikoho tak asi vůbec nepřekvapí, že se mezi nimi objeví například František Kotleta a Kristýna Sněgoňová, kteří v současné době spolupracují na dvanáctidílné space opeře Legie. Kromě nich se ale fanoušci mohou těšit i na příběhy od Romana Bureše (Propast času), Jakuba Maříka (UTSS Salamis), Ondřeje Neffa (Všechno je jinak) a dalších skvělých autorů.

Vzhledem k vážnému tématu však na knize spolupracovaly i vědecké kapacity. Předmluvu si vzali na starost hned dva čeští vědci: biochemik Jan Konvalinka, který figuruje jako vedoucí výzkumné skupiny Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd, a astrofyzik Jiří Grygar. Vysokou úroveň titulu navíc dokazuje i fakt, že celá sbírka vychází pod patronací sira Paula Nurse, britského genetika a laureáta Nobelovy ceny, jež světu přinesl velké objevy v oblasti buněčného cyklu.

Jak sami můžete vidět, antologie Zákon genu vypadá podle dostupných informací jako něco, co by rozhodně neměl minout žádný fanoušek sci-fi. Dobrou zprávou nakonec je, že na vydání už nebudeme čekat moc dlouhou dobu. Podle informací z nakladatelství Epocha by se měla kniha dostat do prodeje na konci letošního dubna/apríla.