Jedním z nejočekávanějších akčňáků letoška je zcela bezpochyby první část sedmého dílu Mission: Impossible, který ponese podtitul Odplata. Podle všeho by se mělo jednat o velkolepé zakončení cesty Ethana Hunta (Tom Cruise), na kterého v rámci dvou filmů čeká ještě jedna poslední zdánlivě nemožná mise. S produkcí obou dvou částí se to především kvůli pandemii koronaviru v minulosti pěkně táhlo, ovšem v posledních měsících se zdálo, že už je vše na správné trati.

To se bohužel začalo opět trochu měnit, protože server Empire Magazine informoval o tom, že natáčení druhé části, které se pomalými kroky blížilo ke své polovině, bylo pozastaveno. Důvod jste už možná sami uhádli. Ano, skutečně za to může momentální stávka scenáristů, která už přes měsíc sužuje Hollywood. Zatím není známo, kdy přesně bude produkce dál pokračovat, ale patrně se bude tradičně čekat na to, až stávka skončí. A to samozřejmě může trvat ještě hodně dlouho. 

Snímek Mission: Impossible Odplata - Druhá část měl do našich kin dorazit za rok, přesněji 27. 6. 2024. S pozastaveným natáčením je zde ale bohužel vcelku reálná šance, že se bude datum premiéry posouvat. Zase. Stále ale ještě není nic potvrzeného, pořád je zde možnost, že Paramount bude počítat s červnovým vydáním.

Nyní musíme hlavně doufat, že až se tvůrci zase vrátí zpátky do práce, tak výrobu snímku neuspěchají. Pokud se má skutečně jednat o velké finále, mělo by být jaksepatří uspokojivé a natočené s péčí.

Frustraci ze všech těchto komplikací kolem produkce obou dvou částí sedmičky vyjádřil i režisér Christopher McQuarrie, jenž veškeré tyto trable, které natáčení v rámci posledních let soužily, přirovnal k neúprosným vlnám tsunami. Nyní si musíme počkat na nějaké oficiální oznámení od Paramountu, ze kterého vyjde najevo, zda se bude premiéra posouvat. K tomu ale dojde až po konci stávky, který je pořád v nedohlednu. 

V obou dvou částech sedmého dílu bude muset Ethan Hunt konfrontovat duchy své minulosti. Hlavním záporákem se tak stane charismatický Gabriel (Esai Morales), který se s Ethanem znal ještě před jeho působením v IMF. Ke Cruisovi se každopádně připojí herci Ving Rhames, Simon Pegg a Rebecca Ferguson, kteří opět ztvární jeho staré dobré spojence. Opět se také můžeme těšit na fešandu Vanessu Kirby v roli zbraňové dealerky Alanny Mitsopolis, která bude v příběhu bezpochyby hrát svou vlastní hru.

K záporáckému Gabrielově týmu se ještě připojí Pom Klementieff, která si zahraje jakousi nebezpečnou vražedkyni. A nakonec se ještě objeví i Hayley Atwell v roli Grace, o jejíž postavě zatím víme pramálo. Možná nová spojenkyně?

První část Odplaty bude v našich kinech premiérovat 13. 7. 2023.