Za necelý měsíc nám filmař Warwick Thornton, který v roce 2009 zabodoval na festivalu v Cannes s dramatem Samson a Dalila, nadělí svůj další slibně vyhlížející snímek. Ten ponese název The New Boy, přičemž v jedné z hlavních rolí zde uvidíme oscarovou Cate Blanchett. Na oficiální trailer se můžete podívat výše.

Upoutávka nám toho o ději moc neřekne, spíše slouží k nastolení působivé a do jisté míry i mysteriózní atmosféry, v níž se celý snímek ponese. Podle tvůrců se ale můžeme těšit na dojemný příběh o ceně za přežití a vnitřních bojích. Jednou z hlavních postav se stává odpadlá jeptiška jménem Eileen (Blanchett), která ve 40. letech v Austrálii vede malý kostel pro aboriginské děti. Jednoho dne do něho dorazí další mladý chlapec (Aswan Reid), který se však zdá být v určitém ohledu speciální. A brzy si toho všimne i sama Eileen. 

Chlapec se s pomocí jeptišky učí číst a psát, stejně tak se i skamarádí se zbytkem dětí uvnitř kostela. Z traileru je však zřejmé, že nově příchozí chlapec ovládá i určité nadpřirozené schopnosti. K Eileen chlapce pošle jakýsi pan Crank, kterému jeptiška na začátku traileru píše dopis. Je možné, že i on věděl o unikátním chlapcově daru, což byl také důvod, proč ho poslal právě k Eileen?

Ať už to bude jakkoliv, celé to samozřejmě může být jen nějaká velká metafora, která symbolizuje chlapcovo přiklonění ke křesťanské víře, ale ještě se necháme překvapit, co pro nás tvůrci vlastně vymysleli. I tak bychom ale měli očekávat spíše komorní a pomalé drama, kde ony nadpřirozené motivy budou hrát vedlejší roli. Přesto jsme však velice zvědaví na výsledek. 

Warwick Thornton, který se postaral nejenom o režii, ale i scénář a kameru, byl také v minulosti oceněn na filmových festivalech v Benátkách a Torontu za western Sweet Country (2017), za nějž získal v Itálii Zvláštní cenu poroty.

Dále se ve filmu objeví herci jako Deborah Mailman, Wayne Blair, Mezi Atwood, Kenneth Radley, Tyrique Brady, Kyle Miller, Shane Brady a Tyzailin Roderick.

Snímek bude v australských kinech premiérovat 6. 7. 2023, zda se ale film podívá i k nám, je zatím ve hvězdách.