Přestože RPG videohra Cyberpunk 2077 sklidila u hráčů velmi rozporuplné reakce kvůli svému technickému stavu, stále můžeme říct, že tento videoherní počin od polského studia CD Projekt RED opět zažehl poptávku po subžánru kyberpunk. Lidé v současné době vyhledávají kyberpunkové knihy, filmy, seriály, aby si po dohrání hry mohli ještě trochu toho kyberpunku užít. A tvůrci této poptávky samozřejmě využívají.

Jedním z takovýchto tvůrců je i polský spisovatel Andrzej Ziemiański, kterého mohou čeští čtenáři znát jako autora úspěšné fantasy trilogie Achája. V Polsku se jedná o vskutku vyhlášeného spisovatele, jenž má ve svém repertoáru něco okolo 25 románů, 4 povídkových sbírek a přes 30 povídek z různých žánrů od sci-fi přes válečné až po fantasy.

Jak již bylo řečeno, Andrzej Ziemiański se v roce 2020 taktéž nechal strhnout kyberpunkovou vlnou a napsal román s názvem Cyberpunk: Odrodzenie. Ten přináší detektivní příběh ze zkaženého hypermoderního města, kde se bývalý odepsaný policista snaží vyšetřit obrovskou vraždu.

„Ve městě plném neonových světel, digitálních technologií a kamer na každém kroku je přece nemožné zavraždit tucet lidí a odejít od zločinu nepovšimnut. Nebo snad...?

Mrakodrapy dosahují do nekonečných výšek, ulice jsou přeplněné lidmi, kriminalitě a nelegálnímu obchodu s drogami, zbraněmi, lidmi i daty se daří nadmíru. Pokud nejste gangster nebo mafián, v podstatě není o co stát. Vítejte v Zakázaném městě, území, kde jednotlivec nic neznamená a velké korporace a gangy jsou odpovědné za osud celku.

Shey Scott – bývalý policista, který je kvůli vážné nemoci vyloučen ze služby, se snaží vypátrat Axel Stallerovou – sestru ženy, která za denního světla navzdory nejvyšším bezpečnostním opatřením a pečlivé kontrole, přímo pod čočkami kamer z neznámých důvodů zavraždila asi tucet lidí...“

Díky obrovské oblíbenosti Cyberpunku 2077 v Česku se tato nová kniha podívá i do našich obchodů. Vydavatelské povinnosti na sebe vzalo nakladatelství Fobos, které připravuje výtisk v pevných deskách s překladem od Roberta Pilcha. České vydání se bude od polského lišit i samotným cover artem, který však u originálního vydání vypadal skvěle. Design českého výtisku zpracoval Milan Malík, a i když obálka vypadá dobře, nemůžeme se zbavit pocitu, že český cover art je vytvořen tak, aby co nejvíce zapůsobil na fanoušky RPG od CD Projektu RED. Proto upozorňujeme, že tato kniha nemá kromě žánru žádnou spojitost se světem videohry Cyberpunk 2077.

Pokud ale máte rádi kyberpunk, nebo máte po dohrání Cyberpunku 2077 chuť pokračovat v příbězích z hypermoderního dystopického světa, kniha Cyberpunk: Znovuzrození by vám mohla udělat radost. České vydání by se v prodeji mělo objevit již 15. března/marce 2021. Na webových stránkách prodejce Knihy Dobrovský si v současné době můžete přečíst krátkou ukázku z knihy.