Kultovní videoherní značka Resident Evil se již velmi brzy dočká nové filmové adaptace, která se vrátí zpět tam, kam patří. K tísnivým hororovým kořenům. Počáteční nadšení fanoušků se však začíná měnit na obrovskou vlnu kritiky. Nedávno zveřejněná videa by totiž podle reakcí mohla naznačovat, že snímek Welcome to Racoon City nakonec nebude tak věrnou adaptací, za kterou byl produkčním týmem označován. Je to ale ve skutečnosti tak, jak to na první pohled vypadá?

První informace o filmovém rebootu Resident Evil: Welcome to Racoon City vzbudily mezi fanoušky velká nadšení. Produkční společnost Sony Pictures Entertainment a režisér Johannes Roberts během různých prohlášení naslibovali, že se budoucí diváci mohou těšit na opravdu věrný a děsivý zážitek. Roberts také několikrát zmínil, že videoherní sérii opravdu miluje, a že se v adaptaci bude snažit divákům přinést takové zážitky, které při hraní sám zažíval. Všechna prohlášení tak dala fanouškům naději, že se po Andersonových filmech na plátnech kin konečně objeví Resident Evil v takové podobě, jak byl v roce 1996 stvořen Šindžim Mikamim. Jenže všichni moc dobře víme, jak dopadají projekty s přehnaným očekáváním. Většinou ne moc dobře. A to samé může postihnout i nový filmový Resident Evil.

Přehnaná nadšení fanoušků totiž v roce 2020 lehce srazilo oznámení hereckého obsazení. Zatímco většina herců celkem odpovídá své videoherní předloze, nejvíce pozdvižení způsobil Avan Jogia v roli oblíbeného Leona S. Kennedyho, jenž svým vzhledem připomíná spíše Carlose Oliveira ze třetího dílu videoherní série. Tuto malou změnu však většina fanoušků přešla s mávnutím rukou a prvotní nadšení stále přetrvalo.

Jenže poté přišly první fotografie z natáčení, první trailer a na filmový reboot se začala snášet první vlna kritiky. Přehnaně nadšeným fanouškům po zhlédnutí traileru došlo, že Welcome to Racoon City rozhodně nebude blockbuster s šíleným rozpočtem, dechberoucími efekty a skvělými kostýmy, ale spíše béčkový filmový zážitek. Ve finále ale trailer sklízel více pozitivních ohlasů než těch negativních. Ukázka totiž zahrála na nostalgickou strunu a obsahovala to, co měla: známé postavy videoherní série, tísnivou atmosféru, vlny nakažených lidí, nakažené psy, lickery, známé lokality a dokonce i scény, které známe z první a druhé videohry.

Oficiální trailer

Říkáte si tedy, kde je ten velký problém, kde je ta obrovská negativní vlna, kterou jsme zmiňovali v úvodu? Ta přišla až v posledních dnech, necelý měsíc před samotnou premiérou. Produkční společnost Sony Pictures Entertainment začala postupně zveřejňovat krátké video medailonky, ve kterých režisér a herci popisují jednotlivé hlavní postavy příběhu. A každé jedno video má v současné době několikrát více dislajků než lajků. Ptáte se proč?     

Tuto otázku jsme si kladli i my, a tak jsme se v této problematice začali hrabat. Prošli jsme si každý medailonek, udělali rozbor každé jedné věty, která ve videu padla a udělali jsme si pár závěrů. V případě Leona S. Kennedyho fanouškům samozřejmě vadí herecké obsazení, které jsme již zmiňovali v předchozích částech. U Jill Valentine zase nesedí její popis osobnosti. Podle Toma Hoppera, herce zvárňujícího Alberta Weskera, je Jill tak trochu šílená, což lehce odporuje její videoherní povaze. Samostatné kritiky se však dočkal i zmiňovaný záporák Albert Wesker, kterému ve filmu tvůrci celkem radikálně změnili historii a odebrali mu ikonické sluneční brýle. V neposlední řadě s videohrou taktéž nesedí Weskerův romantický vztah s Jill Valentine. Spousta z nás by tedy mohla říct, že obrovské množství negativních reakcí je způsobeno zásahem do charakterů postav, zásahem do příběhu, béčkovou produkcí a nesouhlasem s hereckým obsazením. Myslíte si, že by tyto důvody způsobily tak obrovský review bombing?

Video porovnávající film a původní videohry

Pokud jste odpověděli slovíčkem ne, máte pravdu. I když nesouhlas fanoušků s příběhovými změnami opravdu snížil očekávaní, za negativními reakcemi ve skutečnosti stojí úplně jiný důvod. Naprosto hloupý, dětinský a nepochopitelný důvod. Strůjcem dislajkové apokalypsy jsou totiž fanoušci Marvel Cinematic Universe, kteří od produkční společnosti Sony Pictures Entertainment doslova vyžadují další trailer k očekávanému blockbusteru Spider-Man: Bez domova. A jelikož Sony nesplňuje jejich požadavky, útočí dislajky a hloupými komentáři na každé nemarvelovské video, které na YouTube kanále této produkční společnosti vyjde. Review bombing tak nepostihl jen nová videa týkající se snímku Resident Evil: Welcome to Racoon City, ale i trailery k ostatním filmovým projektům Sony Pictures Entertainment. Z celé situace vyvázly jen počiny Venom 2: Carnage přichází a Morbius, které patří do komiksového universa Marvelu.

Velké množství negativních komentářů a dislajků tedy ve skutečnosti nepředstavuje skutečné názory fanoušků značky a dalších potenciálních diváků. To samozřejmě neznamená, že bude nový Resident Evil automaticky dokonalým dílem. Rozhodně by ale byla škoda, kdyby nás zavádějící čísla negativně ovlivnila. To samé se dá nakonec říct i o dalších uživatelských recenzích na různých agregátorových webech. Občas je prostě lepší nezaměřovat se na prázdná čísla, negativní texty a extrémně přitažlivé nadpisy, ale pokusit se je vnímat v rámci širšího kontextu. 

Jak přesně nový filmový Resident Evil dopadne, uvidíme až vyjde. I když nejsme příliš nadšení z větších zásahů do příběhové linky, stále jsme na finální výsledek zvědaví. Těšíme se totiž na tíživou atmosféru, na staré známé lokality a na scény věrné původním cutscénám.

A co si o novém Resident Evilu myslíte vy? Sledujete tento projekt, viděli jste medailonky a trailery? A co si myslíte o review bombingu? Napište nám váš názor do komentářů.