Před několika týdny způsobila americká kapela s arménskými kořeny, System of a Down, v hudebním světě pozdvižení, když vydala dvě nové písně, první za posledních patnáct let, jimiž se snažila obrátit pozornost ke konfliktu o Náhorní Karabach. Zatímco vydání alba zůstává snem a koncertování není za současné situace možné, jednotliví členové kapely se vydávají po vlastních tvůrčích stezkách.

John Dolmayan, bubeník kapely, na facebookovou stránku kapely přidal příspěvek, v němž sděluje, že jeho celoživotní vášní je vedle bubnování také vyprávění příběhů. A jelikož je sám sběratelem a velkým fanouškem komiksů, chtěl, aby právě jeho první dílo bylo také z tohoto žánru. A tak vzniká komiksová série Ascencia.

Synopse zní zpočátku nevinně, až ohraně: na Zemi se řítí asteroid a vlády se to snaží ututlat. Nastává panika, zabíjení, sebevraždy, rabování, znásilňování. Postupně však lidstvo přijme svůj osud a sjednotí se. Asteroid vybuchne a jako zázrakem se nikomu nic nestane. Skrz atmosféru pronikne jediný fragment, který kdesi v Montaně vyhloubí obrovský kráter, v jehož centru je nalezen záhadný předmět složený z neznámé živoucí kovové tekutiny.

Tady ovšem příběh teprve začíná. Dostáváme se o sto padesát let později do titulního města Ascencia, do citadely, chráněného místa sdružujícího největší mozky své doby. Každý klad má však svůj protiklad, a tak hned vedle utopické Ascenciy leží Bethany, kde se válka o moc jednotlivých frakcí vede na poli zrad a vražd. 

Co však může znít až jako „béčko“, ve výsledku možná překvapí myšlenkou a přesahem: „Je to příběh o tom, co všechno člověk obětuje a koho zradí, aby získal nesmrtelnost. Zamyslete se sami nad sebou – možná ve skutečnosti nejste tím, kým si myslíte, že jste,“ píše se v kickstarterové kampani.

Za grafickou stránkou stojí Tony Parker, americký ilustrátor, který pracuje nejen pro Marvel, DC, ale i Dark Horse a v poslední době stál například za komiksem God of War. Vzniklo též několik verzí obálek, které nakreslili známí umělci Jim Lee, Simon Bisley a Ben Oliver. Pokud vás komiks zaujal, můžete je podpořit na Kickstarteru – digitální verze se dá pořídit za 5 dolarů, fyzická poté od 15. Podporovatelé by svůj výtisk (prvního čísla z budoucí série) měli dostat v lednu nadcházejícího roku. Kampaň běží do 19. listopadu a její úspěch, tedy vydání komiksu, je jistý – požadovaných 15 000 dolarů bylo vybráno během pár hodin.