Jak se zdá, nakladatelství Egmont se naplno pustilo do vydávání všech dostupných titulů, které spadají do série Star Wars: Vrcholná Republika (The High Republic). Už několik týdnů tak víme, že dosavadní nabídku knih spadajících do dospělé a young adult kategorie, které tvoří tituly Světlo rytířů Jedi, Do temnoty a Sílící bouře, rozšíří také kniha pro děti s názvem Star Wars: Vrcholná republika: Příběhy před usnutím. Ta vyjde už 21. dubna/apríla 2022 a podle všeho půjde o kolekci více dětských příběhů, které za poslední rok vyšly v zahraničí.

Kresba na obálce Příběhů před usnutím byla totiž stvořena pro knihu Star Wars: The High Republic: The Great Jedi Rescue, jejímž autorem je Cavan Scott (Sílící bouře, audiokniha Tempest Runner). Problém ale je, že The Great Jedi Rescue má podle informací vydavatele jen 24 stran, zatímco Egmont uvádí 72 stran. Je tedy možné, že chystaná dětská knížka zahrne také další dva stejně rozsáhlé tituly spadající do kategorie young reader, které v rámci série The High Republic již vyšly v zahraničí. Konkrétně se jedná o Star Wars: The High Republic: Showdown at the Fair a letošní Star Wars: The High Republic: The Battle for Starlight od George Manna.

„Vydejte se před spaním do předaleké galaxie a zažijte nezapomenutelné dobrodružství s hrdiny z období vrcholné Republiky! Stateční Jediové, členové slavného řádu, již užívají Sílu, ochraňují mír a spravedlnost v galaxii. Když však proradní Nihilové nečekaně zaútočí v republikovém pohraničí, Jediové neohroženě přispěchají na pomoc, aby se s nebezpečným nepřítelem z divokých oblastí Vnějšího okraje utkali. Podaří se jim postavit se této hrozbě a zvítězit? Přidejte se k rytířům Jedi a pomozte jim zachránit galaxii!“

Nově bylo také oznámeno, že 19. května/mája 2022 bude následovat vydání young adult knihy Star Wars: Vrcholná Republika: Ze stínů od Justiny Ireland. Ta v originále vyšla minulý rok v létě a vrací se v ní padawan Reath Silas a mistr Cohmac Vitus, kteří se představili již v knize Do temnoty. Prostor tu však dostávají také postavy, jež se dosud objevovaly spíše v komiksech od Marvelu a IDW Publishing, které jsou zasazené do období vrcholné Republiky a které na své případné české vydání stále čekají. Jedná se zejména o mladou rytířku Jedi Vernestru Rwoh.

„Nejtemnější tajemství je nejtěžší vynést na světlo… Sylvestri Yarrow prožívá smolné období, jehož konec není na dohled. Po matčině smrti se ze všech sil snaží udržet rodinný přepravní podnik, ale kvůli vršícím se dluhům a stupňujícím se útokům Nihilů na nic netušící lodě jí hrozí, že přijde o vše, co jí po matce zbylo. Obrátí se o pomoc na hlavní svět galaxie Coruscant, ale tam se ocitne vtažena do sporů mezi dvěma nejmocnějšími rodinami Republiky o část vesmíru v pohraničí. Zaplést se do rodinné politiky je to poslední, co Sylvestri chce, ale příslib splacení velké části dluhu stačí, aby projevila zájem… Mezitím je povolána na Coruscant i rytířka Jedi Vernestra Rwoh, nemá však tušení, proč nebo kým. Ona a její padawan Imri Cantaros přilétají na hlavní svět spolu s mistrem Cohmacem Vitusem a jeho padawanem Reathem Silasem – a jsou požádáni, aby pomohli v majetkovém sporu v pohraničí. Jenže proč? Co je tak důležitého na prázdné části vesmíru? Odpověď dovede Vernestru k novému pochopení svých schopností a zavede Sylvestri zpět do minulosti… a k pravdám, které se nakonec vyjeví ze stínů.“

Za zmínku ještě stojí, že Sylvestri Yarrow, která je zmiňována v oficiálním popisku knihy, je dcera Chancey Yarrow, jedné z hlavních postav titulu Star Wars: The High Republic: The Fallen Star od oblíbené autorky Claudie Gray (Do temnoty, Star Wars: Pokrevní linie, Star Wars: Ztracené hvězdy). Jde o v pořadí třetí knihu pro dospělé ze série Vrcholná Republika, která formálně uzavírá první fázi celé série, a jelikož předchozí adult počiny u nás již vyšly, je i české vydání The Fallen Star nepochybně jen otázkou času.