Který režisér se nejlépe hodí pro zrežírování životopisného snímku o mistrovi bojových umění, kterým byl legendární Bruce Lee? Samozřejmě jiný Lee! O chystaný film, který se zaměří na život slavného herce a popularizátora bojových umění, se má totiž postarat tchajwanský režisér Ang Lee.

Ten je samozřejmě zodpovědný za celou řadu známých filmů, jmenovitě třeba Rozum a cit, Ledová bouře a parádní Tygr a drak, za kterého v roce 2001 získal svého prvního Oscara. Stejného úspěchu pak dosáhl i se svými filmy Zkrocená hora z roku 2005 a Pí a jeho život z roku 2012.

Slavný režisér tak prohlásil, že Bruce Lee byl významným mostem mezi Východem a Západem, který světu představil krásu čínského kung-fu a způsobil revoluci jak v bojových uměních, tak v akční kinematografii.

A dokonce už také víme, kdo Bruce v chystaném snímku ztvární. Bude to sám režisérův syn Mason Lee, který se například jako tříletý objevil v otcově snímku Svatební hostina z roku 1993. Následně si ale také zahrál ve filmech americké produkce, mezi které patří například komedie Pařba v Bankoku a akčňák Lucy. V poslední době však působí především v čínských filmech. Na roli se už nějaký ten pátek připravuje, údajně poslední tři roky strávil tvrdým tréninkem bojových umění. Masonovi je navíc momentálně 32 let, to znamená, že je ve stejném věku, kdy Bruce Lee v roce 1973 zemřel.

Sám Ang Lee se každopádně nemůže dočkat, až film světu představí, podle jeho slov bychom se tak měli dočkat brilantního příběhu o „jedinečné lidské bytosti, která díky neúnavné tvrdé práci proměnila nemožné sny ve skutečnost.“ 

Bruce Lee na sebe upoutal pozornost už v 60. letech, ale pravou slávu ve filmovém světě získal díky své práci na snímcích o bojových uměních ze začátku let sedmdesátých, mezi které patří Pěst plná hněvu, Cesta draka a Drak přichází. Dodnes je považován za průkopníka, který pomohl prolomit bariéry na severoamerickém trhu pro další asijské herce.

Ang Lee už na chystaném filmu pracuje nějakou dobu, ovšem zatím nevíme, kdy přesně bychom se ho mohli dočkat. Na scénáři každopádně pracuje herec Dan Futterman, který například napsal filmy jako Capote a Hon na lišku.

Producenty se stanou Marisa Paiva, Elizabeth Gabler a Tom Rothman, kteří s režisérem už spolupracovali na výše zmíněném oscarovém filmu Pí a jeho život.