I za předpokladu, že nejste „tvrdojaderní“ knihomolové o Brandonu Sandersonovi jste už možná slyšeli. Někteří zajdou až tak daleko, že ho považují za nástupce Tolkiena či tvář moderní fantasy literatury. Bez toho, aniž byste o něm něco věděli, asi uznáte, že musí dělat něco dobře, když se o něm tohle tvrdí. A možná ani samotný autor netušil, jak moc dobře. Na svém Kickstarteru vybral mnohem více, než požadoval a to v opravdu rekordním čase. Ale nepředbíhejme. Nejdřív je určitě dobré vědět, na co to vlastně vybíral.

Je tomu už deset let, co v Americe vyšla Cesta králů (The Way of Kings), první díl z jeho rozepsané epické fantasy série Archiv Bouřné záře (The Stormlight Archive). K dnešnímu dni stihly vyjít ještě další dva díly Slova paprsků a Meč Přísahy. Kickstarter však patří oslavě prvního dílu. Autor se rozhodl, že vydá Cestu králů v luxusní kožené vazbě ve dvou svazcích. Stejné pocty už se dříve dočkala jeho kniha Vyjednavač a série Mistborn. Kniha je k zakoupení za 200 dolarů. Můžete si říct, je to enormní částka, ale kniha vypadá opravdu nádherně. Já jsem člověk, který čte knihy nejraději na tabletu, ale mít 200 dolarů, již mám knihu objednanou. Pro nás méně majetné jsou zde i menší odměny, jako fyzické nebo digitální verze nové dosud ještě nepojmenované novely ze světa Archivu bouřné záře za 10 a 50 $. Následně pak další drobné předměty jako hrací karty, plakáty, odznáčky, mince a podobně.

Přečtěte si také: Postapokalyptický snímek Kniha přežití dostane seriálový prequel s Johnem Boyegou

Spisovatel chtěl vybrat 250 000 $. To se mu asi zdálo jako rozumný cíl. Nemohl však očekávat, jak rychle se celý projekt zafinancuje. Cíl byl splněn za pouhé 3 minuty. Za deset minut měl Sanderson na kontě „svůj první“ milion. Za hodinu měl na kontě 2.5 milionu dolarů. V době psaní tohoto článku již stihl vybrat 5 milionů a čísla stále rostou před očima a to i přes to, že kampaň byla spuštěna 7. července a do ukončení zbývá ještě 26 dní. Bude velmi zajímavé sledovat, kolik se mu nakonec podaří vybrat. Opravdu bych nečekal, že speciální vydání knihy bude mít takový úspěch.

Sanderson však překvapovat nepřestává. Vzhledem k úspěchu jeho kampaně se rozhodl vypustit digitální verzi novely The Way of Kings Prime (nejedná se o výše zmíněnou nepojmenovanou novelu), jež byla původně plánována pouze jako jedna z odměn na Kickstarteru. Novela byla napsána v roce 2002 a v podstatě se jedná o alternativní verzi Cesty králů, která byla vydána v roce 2010. Jedná se tedy o původní nápad, který se pak dlouhé roky vyvíjel do podoby, kterou jsme si již mohli přečíst. Knihu si může stáhnout úplně každý na autorových stránkách. Pokud však toužíte po fyzické verzi, zamiřte na Kickstarter, kde je jako jedna z odměn. Spisovatel taktéž říká, že nemůže zaručit znovu vydání této novely.

K tomu všemu zde máme ještě další novinku. Sanderson na svém livestreamu oznámil, že dokončil Rhythm of War, čtvrtou knihu z cyklu Archivu Bouřné záře, jež má dohromady čítat 10 knih. Sice nezmínil žádné důležité věci z příběhu, fanoušky však ujistil, že si nechává záležet na kvalitě. Prodělal prý velmi vyčerpávající proces beta-čtení a následných úprav. No, vzhledem k tomu, že je to již čtvrtá kniha v sérii, jistě se ve světě Rošáru budem cítit jako doma. Kniha v Americe vyjde 17. listopadu/novembra. Doufejme jen, že nakladatelství Talpress přijde s překladem co nejdříve. Avšak chápu, že proces překladu takovýchto bichlí musí být opravdu zdlouhavý.

Poslední informace, přiznávám, nemá úplně jasné obrysy. Sanderson se často nechával slyšet, že připravuje scénář pro adaptaci své série Mistborn. Progress bar hlásí, že je scénář hotov na 10 %. Známe jen střípky informací, které občas utrousí na svých livestreamech. Prozradil, že ve filmu se bude soustředit hlavně na Kelsiera, Vin a Eleneda, přičemž vedlejší postavy budou upozaděny. To je pro film vcelku pochopitelné. Jeho knihy nejsou zrovna nejútlejší a film má vždy velmi omezenou stopáž.

Zajímavější je to, jak si představuje zpracování celé (hlavní) Mistborn trilogie. První knihu Finální říše chce zpracovat do celovečerního filmu zmíněného výše. Druhou knihu Pramen povýšení chce zpracovat do televizní minisérie, což by mu dovolilo blíže představit vedlejší postavy a hlouběji prozkoumat svět. Tento projekt by zakončil Hrdinou věků, což by byl zase celovečerní snímek. Tohle rozhodně není obvyklé. Podle mě jde o velmi odvážný koncept a obávám, se že je na dnešní dobu příliš ambiciózní.

S jinými novinkami je to složité. Možná je to pouze tím, že jsme teprve v rané fázi vývoje. Skeptičtější fanoušci se domnívají, že ani není o čem mluvit, protože autor zatím nemá jednání s žádnou stanicí či studiem, a zmiňování tohoto projektu je pouze částí marketingu. To znamená ukázat potenciálnímu investorovi, že fanoušci mají o látku opravdu zájem. A jestli za sebe nemluví milionové částky na Kickstarteru, tak už nevím co.

Čtete knihy Brandona Sandersona? A co si myslíte o jeho projektech? Dejte nám vědět do komentářů.