Filmové a seriálové adaptace známých videoher mají historicky špatnou pověst, o což se postaral zejména nechvalně proslulý německý režisér Uwe Boll (Far Cry, Postal, Alone in the Dark a další nezdary). Přesto jich v posledních letech vzniká stále víc a světe div se, tu a tam dostaneme opravdu kvalitní a důstojné převedení herní tematiky na velké plátno či televizní obrazovky. Stačí si vzpomenout na seriál The Last of Us od HBO. Méně povedených pokusů je ale v tuto chvíli pořád více a teď to vypadá, že by se mezi ně mohla zařadit také filmová, dlouhé roky připravovaná adaptace Borderlands od studia Gearbox Software a vydavatele 2K Games.

Včera jsme se dočkali prvního oficiálního plakátu a několika vteřin záběrů, kvůli nimž se projektu rázem začalo přezdívat Olderlands, případně Borderlands z domova důchodců. Teď tu máme první plnohodnotný trailer, který na tom nejspíš moc nezmění. Vše je sice hezky barevné, akční, výbušné a krvavé, některá vozidla a monstra vypadají tak, jak mají, ale přesto se nemůžeme ubránit dojmu, že film neviděl Borderlands nejen z rychlíku, ale ani z ikonické měsíční stanice Helios, která na hráče a prostředí planety Pandora shlíží už od vydání Borderlands 2 z roku 2012.

Největší podíl na tomto dojmu má ale rozpačité a do značné míry náhodné obsazení. Cate Blanchett je možná slavná a skvělá herečka, ale sirénu Lilith v ní příliš nevidíme. Nemluvě o doktorce Tannis v podání Jamie Lee Curtis, která je ve filmu z nějakého důvodu o několik desítek let starší než v předloze. Zarážející je také obsazení mrňavého křiklouna Kevina Harta do role Rolanda, který se nám ve hrách ze série Borderlands představil jako mohutný, docela vysoký a spíše stoický kus chlapa. Do domova důchodců má soudě dle letmého záběru v traileru nakročeno také Mad Moxxi, přitom ve hrách jde bez přehánění o sexuální symbol a velmi mladě vypadající idol nejednoho obyvatele Pandory.

Alespoň že ten protivný ječák robůtka Claptrapa nahrazuje o něco příjemnější hlas Jacka Blacka. Hlavní skvadru pak uzavírá Ariana Greenblatt jako Tiny Tina a Florian Munteanu v roli Kriega. Už jen tato sestava postav naznačuje, že nás nečeká přímá adaptace jakéhokoliv herního příběhu ani jeho pokračování. Koneckonců Roland zemřel - pozor, spoiler - během událostí Borderlands 2 a Kriega lze označit za spíše vedlejší, později představenou postavu. Naopak Brick a Mordecai, kteří společně s Rolandem a Lilith tvoří klasickou čtveřici hratelných hrdinů známou už od vydání prvního dílu Borderlands z roku 2009, z nějakého důvodu chybí.

Vypadá to tedy, že scenáristé zcela náhodně vybrali několik postav ze světa Borderlands a s jejich pomocí sepsali nový příběh, lidé zodpovědní za casting všem přidali několik (desítek) let či ubrali několik (desítek) centimetrů a zbytek studia Lionsgate se to všechno pokusí prodat s využitím známého jména z herního světa a hrstky hvězdných jmen. Víru, že nakonec dostaneme kvalitní podívanou, pak kdovíjak neposiluje ani jméno režiséra, jímž je Eli Roth. To je ten, který v Hanebných panchartech od Quentina Tarantina umlátil nacistického důstojníka baseballovou pálkou.

Jako režisér ale Roth nemá příliš dobrou pověst a stejně je na tom producent Avi Arad, jenž je podepsán i pod nepříliš dobře přijatou filmovou adaptací Uncharted z roku 2022, oběma díly Venoma s Tomem Hardym v hlavní roli, nenáviděným Morbiem a vlastně skoro všemi pokusy filmového studia Sony spáchat něco s prvky komiksového světa Marvelu. Fakt, že právě na účast Arada láká včera vydaný plakát velkým písmem, může naznačovat, že se tvůrci filmové verze Borderlands neberou příliš vážně. Ale také může jít o náznak toho, že nás po všech těch letech čekání a zprávách o výrazných přetáčkách čeká vážně velký průšvih. O tom se budeme moci v kinech přesvědčit letos v létě, konkrétně od 8. srpna/augusta 2024.