Írán posílá do boje o Oscary svůj další film. A pokud by se náhodou českému Zátopkovi podařilo dostat se do užšího výběru nominovaných v kategorii Nejlepší cizojazyčný film, čeká ho potenciálně velice silný soupeř. Amazon Prime Video totiž přednedávnem vydalo trailer na film A Hero, íránské drama, o které se postaral legendární Asgahar Farhadi. Ten už totiž na svém kontě má ne jeden, ale hned dva Oscary za výše zmíněnou kategorii. V roce 2012 to bylo za film Rozchod Nadera a Simin, který byl také nominovaný v kategorii Nejlepší původní scénář, a v roce 2016 zas za film Klient. A zdá se, že A Hero bude mít velkou šanci zlatého plešouna vyhrát také. Letos se mu totiž podařilo obdržet Velkou cenu na filmovém festivale v Cannes. 

Film bude vyprávět o muži jménem Rahim (Amir Jadidi). Ten se dostal do vězení, protože svému věřiteli (Mohsen Tanabandeh) nesplatil dluh, který vznikl, když si chtěl založit business. Rahim se však brání, že jeho obchodní partner s penězi utekl, ale i přesto je následně odsouzen a uvězněn. Během dvoudenní propustky, díky které mohl strávit čas se svou rodinnou, se mu podaří najít pytel zlata. Ale místo toho, aby si ho nechal, tak ho raději vrátí původnímu majiteli. Rázem ho lokální média začnou označovat za místního hrdinu, který byl neprávem odsouzen. Ale někteří lidé Rahima podezírají, že celá událost byla narafičená, aby si díky ní mohl koupit zpět svou svobodu. 

Farhadi si kromě režie vzal pod palec i celý scénář, což ostatně není žádné překvapení, protože to udělal téměř u všech svých filmů. Ve snímku se dočkáme ještě herců jako Fereshteh SadrorafaiiSahar Goldoust, Maryam ShahdaieSarina Farhadi a Saleh Karimai. V kinech se film objeví 7. 1. 2022.