Jedna z nejvíce frustrujících věcí na Netflixu je v poslední době především to, že není úplně konzistentní se svými sliby a prohlášeními. To se týká i jeho kontroverzního boje proti sdílení účtů a hesel s jinými domácnostmi, které si službu nepředplácí. Před týdnem jsme se dozvěděli, jak přesně chce Netflix tomuto trendu vzdorovat. O nějaký čas později ale dala platforma zpátečku a prohlásila, že ony informace se týkaly pouze určitých zemí Jižní Ameriky, kde svou metodu proti sdílení účtů zkouší. Pro zbytek světa to tak neplatí, přičemž ke zveřejnění těchto informací došlo omylem.

Nyní ale Netflix oznamuje, že zavádí omezení hesel také v jiných zemích. A to nejenom v Kanadě a na Novém Zélandu, ale také v Portugalsku a Španělsku, tudíž boj služby se už dostává do našich evropských končin. A je v podstatě zaručené, že v blízké budoucnosti budou další země přibývat. 

Jak už víme, Netflix bude ve svém boji proti sdíleným účtům využívat především nastavení primární lokace, tedy domácnost majitele účtu, jenž za službu platí. Netflix s tímto nastavením předplatitelům pomůže, přičemž zároveň by tím měl také zjistit, kdo všechno žije v jejich domácnosti, aby platformu mohli používat i ostatní. Na nové stránce se správou přístupu by nyní měli členové snadno spravovat, kdo vlastně může jejich účet používat. Mělo by tak být možné prohlédnout si, který profil byl přihlášen, stejně tak i z jakého zařízení a IP adresy. Taktéž bude možné přenášet si profil mezi jednotlivými uživateli.

Dále bude pro členy domácnosti s primární lokací možné sledovat Netflix nejenom na svých osobních zařízeních, ale i na cestách. Přihlásit se na něj budou moct i z nových televizí, například v hotelu a pronajatých domech.

A aby toho nebylo málo, tak pokud jste předplatitelé s tarifem Standard nebo Premium, budete moct přidat podúčet až pro dvě osoby, které s vámi nesdílí domácnost. Tento podúčet bude mít také své vlastní přihlašovací údaje a profil. Ale samozřejmě to nebude zadarmo. Tento krok vás bude stát příplatek 7,99 CAD měsíčně na osobu v Kanadě, 7,99 NZD na Novém Zélandu, 3,99 Euro v Portugalsku a 5,99 Euro ve Španělsku.

Zařízení u uživatelů, kteří zůstanou na službě přihlášeni heslem mimo primární lokaci a nepodaří se jim přihlásit ke svým vlastním účtům, budou po nespecifikovaném počtu dní údajně zablokována.

Netflix tyto změny ospravedlňuje tím, že sdílení účtů s jinými domácnostmi má negativní dopad na schopnost investovat do úžasných nových televizních seriálů a filmů.

Necháme se ale překvapit, zda se naplní slova některých analytiků, podle kterých bude tento krok pro službu spíše kontraproduktivní. Zatím není známo, kdy se tato omezení a pravidla dostanou také do našich končin.