Zaklínači, zaklínačky, čarodějky, monstra i běžní smrtelníci mohli po dvouleté přestávce opět utopit šedou realitu v medovině a příbězích ze strhujícího fantasy světa Geralta z Rivie. Na konci léta se všichni příznivci zaklínačského řemesla sjeli do města Tábor, aby nasáli středověkou atmosféru festivalu Blavicon - zahráli si partičku Gwintu, napíchli pár Nilfgarďanů (Ne, promiňte, nebudu zaujatá.), užili si vynikající hudbu a naplno transformovali své já do středověkého dobrodružství. 

Napětí mezi Severem a Jihem dosáhlo kritické hranice. Temerský král Foltest proto sjednotil severní říše, aby se společně vypořádaly s dobyvačnými ambicemi nilfgaardského císaře Emhyra var Emreis. O osudu celého kontinentu nakonec rozhodla totální válka monarchů, která byla plná šokujících zvratů aj triumfálních vítězství. 

Dobře, jestli jste teď zmatení, tak ne, nespletla jsem si žánr. Žádná analýza alternativního loru, ale hlavní téma festivalu. Blavicon Černý úsvit přinesl završení příběhové trilogie o politickém a vojenském zápolení Severních království a Nilfgardu, do kterého se mohl zapojit každý z návštěvníků. Lépe řečeno, měli jste možnost přidat se k celokoncové hře, kde jste sbírali žetony vlivu a hlasovali buď pro pomoc Nilfgaardu, nebo obranu Severu. Odměnou vám byly divadelní scénky ovlivněné počtem aktuálně sečtených hlasů.

Co by to však bylo za zaklínačskou fantazii bez cosplayerů. Během čtyř dnů se to v areálu hemžilo hrdiny známými nejen z knih Andrzeje Sapkowského, ale také z videoherní trilogie či dokonce seriálové adaptace Netflixu. Někteří šikovní a talentovaní cosplayeři předvedli své kvality v soutěži, která byla již tradičně přehlídkou ohromné kreativity.

Přečtěte si také: Šestý svazek komiksového Zaklínače přináší mysteriózní zápletku

Z cosplayerských scének jsme se třeba dozvěděli, jak Ciri nakopává zadky, proč Yennefer potřebuje stálý přísun kofeinu a co drží pohromadě Marigolda s Priscillou. Mým osobním favoritem byla křivušská čarodějka Šeptana, protože učinila přítrž debatám o tom, zda Triss nebo Yennefer. Srdce mého Geralta teď patří jedině téhle dámě z lesa. Řezník z Blavikenu se při všech těch příšerách nakonec také ukázal a celou soutěž zaslouženě vyhrál. 

Jestli se teď ptáte, zda byste zapadli mezi účastníky festivalu, i když vůbec neznáte zaklínačské příběhy, odpověď zní ano. Blavicon jste si mohli užít po svém nejen v rámci larpu, ale také při šermu, lukostřelbě, ručních pracích nebo různých řemeslech. Nechyběla degustace medoviny nebo vodní dýmky a méně "středověko" naladěni návštěvníci se mohli zašít ve videoherním koutku. Pokud jsou pro vás stolní hry málo outdoorovou zábavou, program nabízel například show s dravými ptáky nebo živým koněm. Kdo se zajímá o to, jak se tento fundamentální transportní lichokopytník (ano, opravdu jsem to takhle řekla) používal v historii, nemohl si nechat ujít přednášku na toto téma. 

Pro šikovné ruce se také našla spousta poutavé zábavy. Jak si ušít kostým nebo vyrobit zbroj a vypadat přitom cool - to byly tipy, které se budou hodit každému larperovi nebo cosplayerovi. 

Ať už jste v tomto bodě byli skalními fanoušky, nebo jste se do zaklínačského světa teprve zamilovali, dobrá hudba promlouvá ke všem. Naštěstí byl Blavicon nabitý skvělými skladbami a na pódiu si předávaly štafetu kapely jako Klíč, který mimochodem slavil 40 let existence, příbramská Ginevra, slovenský Strigoň nebo česká sestava Deloraine.

Ta se proslavila především písněmi ze světa Zaklínače, takže Blavicon je prakticky jejich domácí půdou. Jeden kmen přinesl nové experimentální vystoupení protkané příběhem a nakonec se představila polská skupina Żywiołak, která v sobotu večer pořádně rozproudila krev v žilách. K festivalové atmosféře neodmyslitelně patří noční život a nakonec si každý přišel na své. 

Takhle vypadal letošní Blavicon s podtitulem Černý úsvit a my jsme byli u toho, abychom na vás přenesli alespoň trochu té středověké fantasy nálady. Již teď se nemůžeme dočkat, co si pro nás organizátoři připraví příští rok.