Oblíbený superhrdina z univerza DC, Batman, se objevil již v tolika komiksech, seriálech a filmech, které vyprávěly příběh Bruce Waynea pokaždé trochu odlišně, že bylo jen otázkou času, kdy nějaký autor přijde s hororovou verzí. Ano, měli jsme zde již například komiks Batman: Rok jedna od Franka Millera (300, série Sin City), který byl temnější, drsnější a tvářil se více detektivně oproti ostatním komiksům. Také jsme tu měli filmy od Christophera Nolana (Temný rytíř, Dokonalý trik), které rozhodně nebyly určeny pro příliš mladé diváky. S tím nejzkaženějším příběhem však přicházejí američtí autoři, scénárista Brian Azzarello (Joker, 100 nábojů) a ilustrátor Lee Bermejo (Joker, Komediant/Rorschach). Jedná se o komiksový svazek Batman: Zatracení. Český překlad má na starosti Štěpán Kopřiva.

Svazek Zatracení je horor s prvky nadpřirozena, který se skládá z komiksů Batman: Prokletý 1 - 3. Příběh se odehrává v Gothamu, po zavraždění padoucha Jokera. Nikdo však neví, kdo ho zabil, jestli za vraždou stojí Bruce Wayne sám, nebo za to mohou gothamské nadpřirozené síly. Batman totiž ztratil paměť, na nic si nevzpomíná, a tak začne tajemnou vraždu vyšetřovat. "Čím více se noří do labyrintu tohoto případu, tím více pochybuje o všem, co se dozvídá." 

Na pomoc bude muset povolat Johna Constantina (komiks Hellblazer), aby mu pomohl vraždu vyšetřit. John však není příliš dobrým pomocníkem, protože si velice rád pohrává s lidskou duší. Tento temný příběh navíc vystihují depresivní kresby ilustrátora Leeho Bermeja.

Komiksový svazek již vyšel v českém jazyce pod nakladatelstvím CREW. Můžete ho zakoupit ve většině knihkupectvích. Hodnocení tohoto díla se pohybuje okolo 80 %, takže si myslíme, že pokud máte rádi tajemné příběhy, nebo Batmana samotného, neměli byste tento svazek minout. Pokud by Vás zajímalo, co si scénárista Brian Azzarello myslí o vývoji komiksů a na čem dalším pracuje, podívejte se na reportáž z Comic-Conu v Praze, kde ho vyzpovídal Killer.