V dnešním článku budeme asi díky žánru dotyčné knihy trošku vybočovat z popkultury, ale myslíme si, že tato novinka vás potěší více, než nějaké nové neoriginální young adult fantasy. Titul, o kterém bude řeč, by měl znát skoro každý a když ne z vlastního čtení, tak o něm mohl slyšet alespoň v seriálu The Simpsons. Kvůli němu totiž Líza Simpsonová musela poprvé v životě podvádět při testu. Stále netušíte, o který titul jde?

Řeč je o velmi staré pohádce s názvem Vítr ve vrbách aneb Žabákova dobrodružství, kterou napsal skotský spisovatel Kenneth Grahame (Nerozhodný drak, Zlatý věk) v roce 1908. Tato pohádka je klasickým příběhem o zvířatech s lidskými charaktery, která nás zavedla do světa bublajících říček, šumícího rákosí a proměnlivých ročních období a do role pánů Žabáka, Krysy, Krtka a Jezevce.

Za celou dobu existence tohoto starého díla vyšlo v Čechách a na Slovensku celkem třináct různých vydání. To poslední a zároveň nejzajímavější je z roku 2019 od českého nakladatelství Comics Centrum. Obsahovalo totiž nový překlad od Alexandry Niklíčkové a především spoustu ilustrací od komiksového scénáristy a výtvarníka Davida Petersena (Avengers Now, Muppet Peter Pan).

Asi se divíte, proč vám říkáme o vydání z roku 2019, když se má jednat o novinkový článek. Aby totiž vydavatel Comics Centrum upoutal pozornost budoucích kupců, rozhodl se z tohoto nového vydání udělat audioverzi, která postupně vycházela po kapitolách od 21. července/júla. A před pár dny vyšla na Youtube profilu Comics Centra poslední kapitola. Celou audioknihu si tedy můžete poslechnout zcela zdarma na Youtube a navíc bez reklam. Knihu pro posluchače načetl Jan Zadražil ve spolupráci se zvukařem Janem Kulichem Novotným ve studiu Mydlovary.

Přečtěte si také: Audiokniha Hobit v podání Andyho Serkise

Pokud by se vám audiokniha zalíbila a chtěli byste nakladatelství Comics Centrum podpořit a zároveň si Vítr ve vrbách aneb Žabákovo dobrodružství užít i s ilustracemi, knihu můžete zakoupit na jejich stránkách s menší slevou za 420 korun.