Král Artuš, svatý grál a rytíři kulatého stolu, tři základní prvky Artušovských legend, které jsou známy po celém světě. Jak by to ale dopadlo, kdyby se Arušovské legendy odehrávaly v současné Anglii? Na tuto otázku odpovídá celkem nová komiksová série Král, jenž byl a bude (Once & Future), jejíž české vydání bude mít na starosti nakladatelství Comics Centrum.

Přečtěte si také: Spin-off Černá palice: 1945 čtenáře zavede do druhé světové války

Série Král, jenž byl a bude vychází v anglicky mluvících zemích od srpna/augusta 2019 pod taktovkou vydavatelství Boom! Studios. Scénář a celou myšlenku má na starosti britský spisovatel Kieron Gillen, jenž má s komiksovou tvorbou velké zkušenosti. Jeho nejslavnější prací jsou bezpochyby scénáře pro série Star Wars: Darth Vader a Uncanny X-Men. Kromě Gillena se na sérii Král, jenž byl a bude podílejí ilustrátor Dan Mora (Klaus) a koloristka Tamra Bonvillain (Wayward), kteří skvělý příběh doplnili atraktivní a barevnou kresbou.

Příběh se odehrává v současné Anglii. Všechny problémy začnou, když pochva bájného Excaliburu padne do rukou podvratných živlů, kteří s její pomocí naplní dávné proroctví o návratu krále Artuše. „Avšak dřív, než může dojít ke katastrofě, vloží se do celé věci Bridgette, svérázná důchodkyně a bývalá lovkyně netvorů, a její nic netušící vnuk Duncan.“ Jejich úkol je jednoduchý, zabránit katastrofě za každou cenu. Cesta za úspěchem však nebude jednoduchá, protože na ně budou číhat tajuplné hrozby, jež sice pocházejí z dávné britské minulosti, ale mohou ohrozit i budoucnost.

První svazek, který v Česku díky Comics Centru vyjde, ponese podtitul Artuš. Budoucí čtenáři se mohou těšit na zábavný příběh s hororovými prvky a atraktivní kresbou. To vše na 160 plnobarevných stranách, které budou svázány do kvalitní pevné vazby s přebalem.

Datum vydání prvního svazku by mělo spadat na konec května/máje letošního roku. Pokud vás titul osloví, během letošního října/októbra se budete moci těšit na druhý svazek, jenž ponese podtitul Béowulf