Na letošním filmovém festivalu v Cannes získal Zlatou palmu chválený snímek jménem Anora, který napsal a zrežíroval talentovaný americký filmař Sean Baker. Kritici snímek vyloženě vychvalují do nebes, už se také mluví o tom, že by se mohlo jednat o jednoho z nejslibnějších kandidátů na Oscara. Do našich kin toto komediální drama každopádně dorazí ještě letos, studio Neon už vydalo také oficiální trailer, na který se můžete podívat výše.

Příběh se zaměří na titulní Anoru (Mikey Madison), mladou uzbecko-americkou striptérku z Brighton Beach, rusofonní enklávy v New Yorku. A jelikož ruštinu sama trochu ovládá, její šéf ve striptýzovém klubu ji pošle k ruskému klientovi. Setkává se tak s Vanyou, synem oligarchy, za něhož se následně zbrkle provdá. Jejich pohádkové manželství je ale následně ohroženo poté, co rodiče mladého Rusa dorazí do New Yorku, aby mohli sňatek anulovat.  

Výše zmíněný Sean Baker napsal a zrežíroval velice povedené filmové tituly The Florida Project (2017) a Red Rocket (2021), které oba vřele doporučuji zhlédnout. V roce 2015 také na festivalu v Karlových Varech získal Cenu fóra nezávislých za film Transdarinka.

Dále se ve snímku objeví herci jako Jurij Borisov, Ivy Wolk, Lindsey Normington, Darja Ekamasova, Mark Ejdelštejn, Karren Karagulian, Emily Weider, Ross Brodar a Alena Gurevich.

V českých kinech od 31. 10. 2024.