Tvorba amerického filmaře Seana Bakera není v našich končinách příliš známá, ale rozhodně stojí za vaši pozornost. Jeho poslední dva filmy The Florida Project (2017) a Red Rocket (2021) jsou velice poutavými sociální dramaty se špetkou komedie, které by mohly bavit i mainstreamového diváka.

Letos Baker na filmovém festivalu v Cannes představil svůj nejnovější snímek jménem Anora s Mikey Madison (Vřískot) v hlavní roli, který nakonec v hlavní soutěži obdržel Zlatou palmu. Na konci příštího měsíce dorazí film i k nám, výše se tak můžete podívat na další oficiální upoutávku.

Děj bude sledovat Anoru (Madison), mladou uzbecko-americkou prostitutku z Brighton Beach, rusofonní enklávy v New Yorku. A jelikož ruštinu sama trochu ovládá, její šéf ve striptýzovém klubu ji pošle k ruskému klientovi. Setkává se tak se synem oligarchy (Mark Eidelshtein), za něhož se po dobrodružství plném sexu, drog a a alkoholu následně zbrkle provdá. Jejich pohádkové manželství je ale následně ohroženo poté, co rodiče mladého Rusa dorazí do New Yorku, aby mohli sňatek anulovat. Na film se lepí samé pozitivní reakce, určitě si ho tudíž nenechte ujít. 

Sean Baker se tradičně postaral jak o scénář, tak i o režii. Mezi jeho další filmy patří ještě dramata Starlet (2012) a Transdarinka (2015), za které byl oceněn na karlovarském filmovém festivalu v kategorii Cena fóra nezávislých.

Dále se ve snímku objeví herci jako Jurij Borisov, Ivy Wolk, Lindsey Normington, Darja Ekamasova, Karren Karagulian, Emily Weider, Ross Brodar a Alena Gurevich.

V českých kinech od 31. 10. 2024.